Maligni melanom je v mnogih primerih smrten. Foto: EPA
Maligni melanom je v mnogih primerih smrten. Foto: EPA

Šlo je za 52-letnega bolnika z najnevarnejšo obliko kožnega raka, pogosto smrtnim malignim melanomom. Znanstveniki so iz njegovega telesa odvzeli nekaj celic imunskega sistema, imenovanih CD4+T, ki se bojujejo proti raku, naredili pet bilijonov kopij, nato pa jih "poslali" nazaj v telo. Dve leti potem je bil moški, ki se mu je rak razširil že na pljuča in v limfni sistem, ozdravljen, nove celice pa so v telesu ostale še nekaj mesecev.

Že dolgo je znano, da imunski sistem telesa odigra pomembno vlogo v boju proti raku, in znanstveniki si že ves ta čas razbijajo glavo s tem, kako to zmožnost telesa čim bolj izkoristiti. Britanski raziskovalci opozarjajo, da bo potrebnih še precej poskusov, preden bo tovrstno zdravljenje zaživelo.

Kot je pojasnil profesor Karol Sikora, strokovnjak za rakava obolenja, so se tokrat ukvarjali z melanomom, saj je bolezen relativno dobro poznana, ni pa nobenega razloga, da postopka ne bi uporabili tudi pri drugih vrstah raka. Napovedal je tudi mogoč prihodnji razvoj: "Ljudje bodo živeli in umrli z rakom, vendar pa ne zaradi raka."