Zaslon GS4 je malce manjši kot pri predhodniku GS3. Foto: Samsung
Zaslon GS4 je malce manjši kot pri predhodniku GS3. Foto: Samsung
Jong Kjun Šin, Samsung, Galaxy s4
Direktor Samsunga Jong Kjun Šin predstavlja novi GS4 v New Yorku. Foto: Reuters

V segmentu premijskih pametnih telefonov je že precej velika gneča – Iphone 5, HTC One, Nokia Lumia 920, Sony Xperia Z … zdaj pa je manj kot leto dni po razkritju Galaxyja S3 na trg že prišel njegov naslednik Galaxy S4 (GS4). Samsung ga bo operaterjem po svetu začel pošiljati predvidoma konec aprila, na voljo pa bo v 155 državah.
Kakšna bo njegova cena, še ni povsem znano, a glede na to, da je njegov predhodnik stal dobrih 600 evrov, se lahko podobnih cen nadejamo tudi pri tokratnem modelu. Tudi datuma prihoda v Slovenijo operaterji še ne vedo.
GS4 se ponaša s petpalčnim zaslonom (136,1 x 69,8 x 7,9 mm), kar je za odtenek več od 4,8 palca, kolikor meri zaslon predhodnika, pri 130 gramih je tudi za gram lažji, v debelino pa meri zgolj 7,9 milimetra. Zaslon podpira polno visoko ločljivost (1,920 x 1,080) z izjemnimi 441 piksli na palec, kar je več kot pr Iphonu (326), a manj kot pri HTC Onu, ki se ponaša z neverjetnimi 468 piksli na palec.
Zmaj pod pokrovom
Pogled pod "pokrov motorja" razkrije štirijedrni 1,9-gigaherčni Qualcomm Snapdragon S4 Pro procesor oz. kar osemjedrni 1,6-gigaherčni Exynos 5 procesor, odvisno od prodajnega trga ter vgrajena dva gigabajta pomnilnika. Tega pa bo s pomočjo spominske micro SD-kartice mogoče razširiti na 16, 32 in 64 gigabajtov.
Za povezljivost skrbijo tehnologije modri zob 4.0, WiFi (podprti so standardi 802.11ac ter 802.11b/g/n), mobilna telefonija četrte generacije LTE (tu naj bi poskrbeli za vse standarde in frekvence), podprta sta tudi ameriški GPS in njegova ruska različica GLONASS ter brezstična tehnologija NFC.
Bo kdo vse, kar ponuja GS4, sploh potreboval?
Programsko srce telefona predstavlja androidni Jelly Bean 4.2.2, ki bo upravljal s številnim naborom funkcij, ki so jih razvili Korejci. Tako funkcija Smart Scroll preverja, kdaj gledate v zaslon, in premika strani glede na to, kako nagibate telefon.
Smart Pause zaustavi predvajanje videovsebin, ko uporabnik pogleda stran, Air Gestures pa omogoča, da se sprehajate med predvajanimi pesmimi, brskate po slikah, odgovarjate na klice … ne da bi se dejansko dotaknili zaslona. Precej uporabno, če nosite rokavice.
To je sicer le drobec iz vrste funkcij, ki jih GS4 omogoča, saj bodo uporabniki lahko napravo uporabili tudi kot simultani prevajalnik govorjene besede in besedila, navigacijsko napravo, merilnik pospeška, geomagnetizma, bližine, zračnega pritiska … Če vse to še ni dovolj, pa je na voljo tudi kamera na zadnji strani s 13 megapiksli ter prednja kamera z dvema megapiksloma brez zakasnitve zaslonke.
Energijo telefonu zagotavljala baterija z 2.600 miliamperskimi urami. Vse to v eni napravi pa že poraja vprašanja, ali ne bo vsa ta funkcionalnost morda odvrnila manj zahtevnih kupcev.