Hobaiterjeva je preživela 266 dni v Ugandi, kjer je ves čas opazovala in snemala šimpanze v njihovem naravnem okolju.
Hobaiterjeva je preživela 266 dni v Ugandi, kjer je ves čas opazovala in snemala šimpanze v njihovem naravnem okolju. "Te živali sem preučevala dve leti, tako da me poznajo. Sledim jim skozi gozd in oni se zame sploh ne zmenijo ter nadaljujejo svoje vsakdanje življenje," je povedala. Foto: EPA

Da bi dešifrirala te gibe, je skupina raziskovalcev s škotske univerze St. Andrews snemala skupino teh živali, preučila 120 ur videoposnetkov, kjer so se šimpanzi sporazumevali med seboj, in iskala znamenja, da so živali namenoma dajale znake druga drugi. Ugotovitve študije so objavili v zborniku Animal Cognition.

Šimpanzi v ujetništvu uporabljajo 33 kretenj
Prejšnje študije so pokazale, da šimpanzi v ujetništvu uporabljajo približno 30 različnih kretenj. "Ti rezultati pa kažejo, da je ta številka še višja. Ko preučuješ živali v ujetništvu, ne vidiš celotnega vzorca njihovega vedenja. Ne vidiš, kako lovijo manjše opice ali dvorijo samicam in kako je videti srečanje med različnimi sosedskimi skupinami šimpanzov“ je dejala vodja študije Catherine Hobaiter.

Hobaiterjeva je preživela 266 dni v Ugandi, kjer je ves čas opazovala in snemala šimpanze v njihovem naravnem okolju. "Te živali sem preučevala dve leti, tako da me poznajo. Sledim jim skozi gozd in one me popolnoma prezrejo in nadaljujejo svoje vsakdanje življenje," je povedala.

"Nekateri gibi so samoumevni"
Skupaj s kolegom Richardom Byrnejem sta pregledala posnetke in kretnje kategorizirala. Pri tem sta iskala jasne znake, da šimpanzi delajo namerne geste, s katerimi želijo doseči odziv druge živali. " Opazovali smo, ali je tisti, ki je delal gib, gledal svoje občinstvo, in iskali vztrajnost - ali je posameznik ponovil svojo kretnjo, če ta ni vzbudila odziva," je pojasnil Byrne.

Ekipa pa raziskave še ni končala, saj še naprej preučuje posnetke, da bi ugotovila, kaj vsaka izmed kretenj pomeni. Nekateri gibi se jim zdijo samoumevni, saj so precej podobni človeškim, npr. šimpanz velikokrat pomežikne drugemu članu skupine, mladiči se med seboj rokujejo, ko se želijo igrati drug z drugim, itd.

Kretnje šimpanzov podobne goriljim in orangutanskim
S primerjanjem rezultatov teh opazovanj z gestami, ki jih uporabljajo gorile in orangutani, pa so raziskovalci pokazali tudi, da se vse te kretnje zelo prekrivajo. "To dokazuje naše domneve, da kretnje, ki jih uporabljajo opice (in nekatere človeške kretnje), izhajajo iz starodavnega skupnega prednika vseh velikih opic, ki živijo danes," je dejala Hobaiterjeva.