Spletna enciklopedija je pomembno orožje v propagandni
Spletna enciklopedija je pomembno orožje v propagandni "vojni". Foto: EPA

Vse od zgodnjih dni medmrežja je ta priča "vojne" med Izraelci in Palestinci. Da bi tehtnico nagnili na izraelsko stran, sta izraelski skupini Ješa svet in desničarsko gibanje Israel Šeli (Moj Izrael) pripravila urjenje za "sionistično urejanje" Wikipedije z namenom spremeniti dojemanje Izraela v svetu. Ta teden so v Jeruzalemu izvedli prvi delavnici, na katerih udeležence učijo, kako se na novo napiše in revidira nekatere od najspornejših strani na Wikipediji.

"Ne želimo spremeniti Wikipedije ali iz nje narediti propagandne roke. Želimo le pokazati drugo stran. Ljudje mislijo, da smo Izraelci nizkotni, zlobni ljudje, ki želijo le škodovati Arabcem," odločitev o delavnicah utemeljuje Naftali Benett, direktor Ješa sveta.

"Te arene ne želimo podariti drugi strani"
Wikipedija je ena najbolj priljubljenih spletnih strani, približno 16 milijonov vnosov na njej pa lahko ureja, na novo napiše ali zbriše vsak. Težava je, tako menita skupini, da število propalestinskih aktivistov močno presega število izraelskih aktivistov. "Te arene ne želimo podariti drugi strani. A nas je tako malo, njih pa tako veliko. Ljudje v ZDA in Evropi nikoli ne slišijo izraelske strani z vsemi točnimi argumenti in razlagami," pravi Ajelet Šaked iz Israel Šelija.

Podobno kot drugi, ki sodelujejo pri projektu, je Šaked prepričan, da izraelska vlada ne naredi dovolj za pojasnitev izraelskega stališča svetu. Na Wikipediji, tako menijo, pa jih čaka še veliko dela.

Spornih vprašanj ne zmanjka
Za začetek stran o Izraelu. "Zemljevid Izraela je brez Golanske planote ali Judeje in Samarije," opozarja Bennett. Naslednja sporna točka je Jeruzalem – vnos, da gre za prestolnico Izraela, se nenehno spreminja. Druge strani, ki so deležne nenehnega spreminjanja, vključujejo palestinska ozemlja in nazive določenih sosesk (naselbina ali mesto).

Skupini ne želita na hitro in popolnoma spremeniti Wikipedijo ter biti nato "izgnani" s spletne strani kot članici proizraelske skupine Camera, ki je leta 2008 načrtovala urejanje Wikipedije, a so jim administratorji prepovedali dostop do nje, temveč si počasi pridobiti zaupanje in s potrpežljivostjo pojasnjevati svojo plat zgodbe.