Takole je videti prva fotografija, ki je bila naložena na svetovni splet. Foto: Posnetek strani Youtube
Takole je videti prva fotografija, ki je bila naložena na svetovni splet. Foto: Posnetek strani Youtube

Svetovni splet bo prihodnjo sredo zaznamoval 20-letnico objave prve fotografije, ki je nastala v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi. Na fotografiji so britanska pevka Colette Marx-Nielsen in ženska komedijantska skupina Les Horribles Cernettes iz Cerna.

Fotografijo je 18. julija 1992 posnel cernski razvijalec informacijske tehnologije Silvano de Gennaro, ki je bil tudi pisec pesmi in menedžer skupine Les Horribles Cernettes. Posnetek je nastal v okviru glasbenega festivala, ki ga vsako leto prirejajo v Cernu. Na njem skupina štirih žensk pozira v kostumih v slogu iz 50. let.

De Gennaro, ki je zdaj vodja multimedijske proizvodnje v Cernu, je fotografijo posnel s svojim fotoaparatom Canon EOS 650 z namenom, da izdela ovitek za zgoščenko.
Posnetek je nato britanski računalničar, ki je ustvaril svetovni splet, Tim Berners-Lee uporabil za preizkus svoje najnovejše posodobitve spleta, ki so ga takrat uporabljali izključno znanstveniki iz Cerna. Po manjših spremembah jo je predal programerju Jean-Francoisu Groffu, ki je fotografijo brez težav naložil na splet.