Okrog 730 milijonov evrov nameravajo razdelili med predvidoma od 500 do 600 znanstvenikov. Foto: BoBo
Okrog 730 milijonov evrov nameravajo razdelili med predvidoma od 500 do 600 znanstvenikov. Foto: BoBo

Odkar Evropski raziskovalni svet (ERC) podeljuje prestižne štipendije, je na seznamu prvič tudi Slovenija. Slovenija je ena od 21 držav, v katerih dela 480 izbranih perspektivnih raziskovalcev, ki bodo skupaj dobili več kot 670 milijonov evrov, njihovi projekti pa bodo trajali povprečno pet let, je poročal časnik Delo.

Učinkovitost ERC potrjuje z nagradami
V sporočilu ERC-ja v zvezi s tem poudarjajo, da so na omenjenem razpisu dobili precej več prijav kot na prejšnjem. Lani je bilo 2873 predlogov, letos 4080. Doslej je ERC izbral že okrog 1800 projektov raziskovalcev v startu, pred kratkim pa so objavili že peti razpis, namenjen spodbujanju zgodnje kariere znanstvenikov. Okrog 730 milijonov evrov nameravajo razdelili med predvidoma od 500 do 600 znanstvenikov.

Učinkovitost dela ERC-ja potrjujejo predvsem številne nagrade, ki so jih po izboru dobili štipendisti. Pred letom je bil velike pozornosti deležen pred tremi leti izbran projekt italijanskega raziskovalca Alberta Broggija, ki svoj projekt OFAV (odprti inteligentni sistemi za prihodnja avtonomna vozila) nazorno predstavil z uspešno testno vožnjo energijsko varčnega avtomobila brez voznika od Milana do Šanghaja.

Vsi dosedanji štipendisti bodo lahko kandidirali še za podpore ERC-ja, ki jim bodo omogočile, da bodo inventivni potencial svojih projektov preizkusili tudi na trgu.