Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Slovenski raziskovalci so se na tekmovanje intenzivno pripravljali pol leta
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 23 glasov Ocenite to novico!
Sistem IJS-ja uporablja 2 senzorja za pospeške: eden na prsih, drugi na stegnu.
VIDEO
Mladi raziskovalci IJS-ja...

Dodaj v

Slovenski senzorji najboljši na svetu

Prepoznavanje aktivnosti pomembno za sisteme, ki skrbijo za ljudi
6. oktober 2013 ob 23:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sodelavci Inštituta Jožef Stefan, Odsek za inteligentne sisteme, so zmagali na svetovnem prvenstvu v prepoznavanju aktivnosti v Španiji in postavili rekord vseh tekmovanj v doseženem številu točk do sedaj.

Prepoznavanje aktivnosti je pomembno za vse sisteme, ki skrbijo za ljudi, npr. inteligentni dom, pomoč starejšim, ambientalna inteligenca itd. Svetovno tekmovanje v prepoznavanju aktivnosti, letos že tretje po vrsti, organizira EU in je odprto za ekipe z vsega sveta. Poleg evropskih tekmovalcev se tekmovanj najpogosteje udeležujejo Američani, Japonci in Rusi.

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan (Simon Kozina, Hristijan Gjoreski, Matjaž Gams in Mitja Luštrek) je zmago dosegla s kombinacijo natančnega in hitrega prepoznavanja aktivnosti v oblačila všitih brezžičnih senzorjev in odprtokodne programske opreme, ki jo je razvila.

Na finalno srečanje so ekipe pripeljale svoje sisteme za prepoznavanje aktivnosti in jih namestile na testno osebo v laboratoriju, opremljenem kot stanovanje. Igralka je izvedla predpisano zaporedje aktivnosti, sistemi pa so morali čim bolje prepoznati aktivnosti in hkrati čim manj ovirati igralko. Poleg tega so sodniki ovrednotili njihovo hitrost, prijaznost do uporabnika ter odprtost v smislu dokumentacije, dostopnosti programskih vmesnikov in kode.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
debil-ovca
# 07.10.2013 ob 09:29
Morda se motim, pa bom kljub temu vprašal. Ali ni IJS v državni lasti? Ali niso inovacije ,izumi, itd potemtakem last IJS, še posebej, če je le ta priskrbel vsa potrebna sredstva (finančna , materijalna) za razvoj. Samo vprašam...
Jethros
# 07.10.2013 ob 10:33
Res mi je lepo videti, ko naši znanstveniki potolčejo vso svetovno konkurenco. Ni se zgodilo ne prvič, ne zadnjič. Bravo, ponosni smo lahko na vas.
ThinkVision
# 07.10.2013 ob 06:33
Recimo, da bi ga lahko testirali takšno aktivnost na zaposlenih v državni upravi, kjer je na vsakih 61,2 državljana zaposlen en naš sodržavljan.
PONOS
# 09.10.2013 ob 15:05
Američani bodo vse pokradli če imate načrte na PC ju je že izgubljeno-bodo že prej patentirali...
oliva
# 08.10.2013 ob 22:05
Hudo, bravo!!
lacni_franc
# 08.10.2013 ob 21:54
Zdaj pa v banko po kredit za obetavno naložbo. Katera banka na Slovenskem ima denar? A nobena, potem pa v Avstrijo . Tam se zavedajo kaj je nacionalni interes v pravem pomenu besede.
nikhrast
# 08.10.2013 ob 16:23
Spet isto, da so najboljši vemo samo mi, drugje po svetu pa ne, tako na koncu nobenega zaslužka.
kralj matjaž
# 08.10.2013 ob 09:40
Sedaj pa patente, postavit proizvodnjo, del dobička pa vrnit na inštitut in financirat nadalne raziskave.
ffigaro
# 07.10.2013 ob 09:09
Država ,vas bo nategnila,okradla venpojdite i to prodajte
viljam_s
# 06.10.2013 ob 23:32
Čestitke. Sedaj pa samo po pameti fantje.Patent če ga še nimate bo malo težje spravit skozi, ker je sedaj stvar že javna - ampak kakorkoli. Važno je da greste ven iz Slovenije, ker tukaj vas bo država in državljani spokradli za "skupno dobro" in "nacionalni interes" še preden boste uspeli karkoli mrdnit. Avstrija je zelo pametna odločitev, ker tam ščitijo zasebnost kot punčico svojega očesa.
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo