Vesoljski turist Simonyi je bil nad popotovanjem v vesolje navdušen. Foto: EPA
Vesoljski turist Simonyi je bil nad popotovanjem v vesolje navdušen. Foto: EPA

Počutim se odlično, bilo je fantastično potovanje, a sem vesel, da sem nazaj.

Charles Simonyi

Plovilo je na ruskem raketnem izstrelišču Bajkonur v Kazahstanu pristalo zgodaj popoldan po evropskem času, s Simonyijem pa sta se z Mednarodne vesoljske postaje vrnila tudi ruski astronavt Mihail Tjurin in ameriški astronavt Miguel Lopez-Alegria, ki sta bila v vesolju od septembra lani.

Gurmansko kosilo v vesolju


Charles Simonyi, ki si je svoje bogastvo prislužil z razvojem računalniških programov, je v vesolju izvedel nekaj poskusov, med drugim je meril sevanje, ki mu je bil izpostavljen med bivanjem na Mednarodni vesoljski postaji. Astronavte na vesoljski postaji pa je razveselil z gurmanskimi užitki, saj je med tovorom v vesolje popeljal tudi kosilo, ki ga je pripravila ameriška specialistka za prehrano Martha Stewart.

58-letni Charles Simonyi je za pot v vesolje odštel 15 milijonov evrov, bil pa je peti turist, ki je zapustil Zemljo in poletel v vesolje. Pred njim so to storili že trije moški in ena ženska.

Prvi vesoljski turist je bil leta 2001 Američan Dennis Tito, leto pozneje je v vesolje poletel Južnoafričan Mark Shuttleworth, leta 2005 pa Američan Gregory Olsen. Zadnja si je vesolje kot turistka leta 2006 želela obiskati Američanka iranskega rodu Anousheh Ansari.

Sunita ostaja na postaji
S Simonyijem sta na Mednarodno vesoljsko postajo pred desetimi dnevi poletela ruska astronavta Fjodor Juriškin in Oleg Kotov, ki sta ostala na vesoljski postaji, družbo pa jima še vedno dela Sunita Williams, astronavtka s slovensko-indijskimi koreninami.

Počutim se odlično, bilo je fantastično potovanje, a sem vesel, da sem nazaj.

Charles Simonyi