Lija Mihelič je koordinatorka projekta Spletno oko. Foto: MMC RTV SLO
Lija Mihelič je koordinatorka projekta Spletno oko. Foto: MMC RTV SLO

Koordinatorka projekta Spletno oko je v spletni klepetalnici MMC-ja povedala, da v Sloveniji prijavna točka deluje od leta 2007 in da so pri projektu zaposleni štirje ljudje - od tega dva delujeta kot pregledovalca prijav. "Mi na prijavni točki sprejemamo prijave sovražnega govora in otroške pornografije, na katere uporabniki interneta naletijo med brskanjem po spletu. Sami ne iščemo teh vsebin, zgolj omogočamo anonimno prijavo tistim, ki na tako vsebino naletijo," razlaga Miheličeva.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Nikogar ne nadzorujejo, le poenostavljajo postopke
Ob tem je Miheličeva zavrnila namige, da Spletno oko cenzurira uporabnike spleta: "Spletno oko nikogar ne nadzoruje. S tem očesom zgolj želimo poenostaviti prijavo morebitnega sovražnega govora, ki domnevno krši 297. člen KZ-1, na Spletno oko. Prijava je s tem enostavnejša, postopek pa je popolnoma enak, kot če bi šli domnevni sovražni govor prijavit na www.spletno-oko.si."

Cenzure jih ni strah
Na vprašanje, kje je meja med sovražnim govorom in svobodo govora, pa Lija Mihelič odgovarja: "Svoboda govora se konča tam, ko začnemo z izgovorom svobode govora posegati v pravice drugih." Ali se v Spletnem očesu morda bojijo, da bi z omejevanjem svobode govora uvajali cenzuro? "Ne, nikakor se ne bojimo, da bi z ozaveščanjem ljudi, naj izražajo svoja mnenja na način, ki ne prizadene drugih, uvajali cenzuro," je odločna Miheličeva.

Ob tem še opominja, da je razlika med izražanjem nestrinjanja in pozivi k nasilju oz. nestrpnostjo: "Nestrinjanje, izraženo na argumentiran in kultiviran način, je v redu. Javni poziv k nasilju in podpihovanje nestrpnosti pa lahko vodita do posledic, in to ni v redu. "

Spletno oko samo ozavešča in posreduje prijave
In kako natančno poteka njihovo delo? "Mi kot organizacija lahko zgolj ozaveščamo ljudi, naj na spletu, čeprav se skrivajo za anonimnostjo, poskušajo pri izražanju svojih mnenj spoštovati pravice drugi ljudi. Mi ne sankcioniramo nikogar, pošljemo pa prijavo, za katero ocenimo, da gre za kršitev 297. člena KZ-1, na policijo."

Ker Spletno oko nima možnosti sankcioniranja ali kakšnega drugega ukrepanja razen posredovanja prijav organom pregona, je uporabnike zanimalo tudi, ali to ne pomeni, da je organizacija le "brezzobi tiger". Miheličeva odgovarja: "Veseli smo, da smo brezzobi tiger. Tiger z zobmi so v naši državi organi pregona. Naše delo je smiselno, kot Center za varnejši internet (v okviru katerega delujejo prijavna točka Spletno oko, točka ozaveščanja Safe.si in telefon za mladostnike Nasvet za net) verjamemo, da svoje delo na področju tako ozaveščanja kot tudi omogočanja prijave nezakonite vsebine opravljamo dobro."

Vse več predvsem žaljivega govora
Sicer pa pri Spletnem očesu, kot pojasnjuje Miheličeva, ocenjujejo, da obseg sovražnega govora narašča. "A bolj kot sovražni govor, ki se ga preganja po kazenskem zakoniku, se povečuje obseg žaljivega govora," še pravi.