Vsak dan po svetu potujejo milijarde vsiljenih sporočil. Foto: MMC RTV SLO
Vsak dan po svetu potujejo milijarde vsiljenih sporočil. Foto: MMC RTV SLO

Izraz spam naj bi prvi uporabil Joel Furr, administrator Useneta, za nezaželeno in nakopičeno pošto. Kar 90 odstotkov vse pošte je vsiljene, po svetu pa vsak dan potuje na milijarde vsiljenih sporočil, ki ovirajo strežnike, upočasnjujejo računalniška omrežja in okužijo računalnike z virusi.

Furr pa meni, da obletnica omembe "spama" ni razlog za praznovanje, saj elektronska pošta omogoča ljudem po vsem svetu, da hitro izmenjujejo svoje ideje, a je zaradi vsiljene pošte ne uporabljajo.

Ideja za ime iz Montyja Pythona
Kot je dejal, je navdih za ime dobil iz skeča Montyja Pythona, ki so ga prvič prikazali leta 1970, v katerem v restavraciji strežejo le industrijsko predelano meso. V skeču skupina Vikingov začne peti: Spam, čudovit spam (ang. Spam, lovely spam, wonderful spam). Izraz so uporabljali v različnih spletnih skupinah v povezavi z različnimi zadevami, dokler se ni uveljavil kot izraz za vsiljeno pošto.

Vsiljena pošta pa obstaja že 30 let. Prvo je 3. maja 1978 poslal tržnik v računalniškem podjetju, ko je elektronsko sporočilo poslal vsakemu uporabniku Arpaneta na ameriški zahodni obali. Sporočilo je uporabnike vabilo na dan odprtih vrat v podjetju, na katerem so prikazali najnovejše računalnike.