Google želi z novim pravilnikom na enem mestu zbrati podatke uporabnikov, kar mu bo omogočilo njihovo lažjo obdelavo. Foto: EPA
Google želi z novim pravilnikom na enem mestu zbrati podatke uporabnikov, kar mu bo omogočilo njihovo lažjo obdelavo. Foto: EPA
Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar pravi, da za zdaj Google še ne pregleduje podatkov o uporabnikih operacijskega sistema Android. Foto: BoBo

"Nedvomno uporaba Googlovih storitev marsikdaj predstavlja velik poseg v zasebnost," pravi Pirc Musarjeva in dodaja, da na nevarnost t. i. "v splet vgrajenega nadzora" oziroma puščanja "elektronskih sledi" že dolgo opozarjajo.
A dodaja, da bo v prihodnjih mesecih vprašanje novega Googlovega pravilnika o zasebnosti zelo verjetno natančneje obdelano in opredeljeno.

Google bo lahko še lažje pregledoval vaše podatke
Še posebej sporna kategorija so t. i. uporabniške komunikacije. O njih v novem pravilniku piše, da ko uporabnik prek Googlove storitve pošlje e-pošto ali drugo sporočilo, ga lahko Google zadrži za obdelavo uporabnikovih poizvedb, za odgovor na uporabnikove zahteve in za izboljšanje svojih storitev.

Piše še, da ko uporabnik kateri od Googlovih storitev, ki ponuja funkcije kratkih sporočil SMS, pošilja sporočila SMS ali jih od nje prejema, lahko Google zbira in hrani podatke, povezane s temi sporočili, kot so telefonska številka, operater, povezan s to številko, vsebina sporočila ter datum in ura pošiljanja. Uporabnikov e-poštni naslov pa lahko uporabijo za komunikacijo z uporabnikom o Googlovih storitvah.

(Za zdaj še) ne nadzorujejo vašega telefona
Po navedbah pooblaščenke je iz teh pogojev uporabe mogoče sklepati, da se podatki o prometu, povezanem s telefonskimi klici in prenesenimi SMS-sporočilih, nanašajo na uporabo Googlovih storitev, kot je npr. Google Voice, ne pa na samo uporabo prenosnih telefonov z Googlovim operacijskim sistemom Android.

Uporaba prenosnih telefonov z operacijskim sistemom Android naj tako za zdaj ne bi sodila v okvir Googlovih storitev, se pa utegne to spremeniti.

Načeloma legalno
Če torej Google v okviru svojih storitev obdeluje vaše podatke, ki na neki točki lahko mejijo na osebne podatke, to načeloma ni sporno, pravi Pirc Musarjeva, a dodaja, da mora imeti podjetje za to ustrezno pravno podlago.

Zakon o varstvu osebnih podatkov sicer določa, da se lahko osebni podatki v zasebnem sektorju obdelujejo bodisi na podlagi zakona bodisi na podlagi osebne privolitve. V tem primeru gre za osebno privolitev. Tu se pojavi težava z nadzornimi organi, saj Google nima sedeža v Slovenji, pravi.
Preberite, s čim se strinjate
Pooblaščenka ob tem svetuje, da pozorno preberete pogoje uporabe posamezne Googlove storitve in se, če je mogoče, izognete nekaterim storitvam, ki bistveno posegajo v zasebnost.
Dejstvo je, da proizvajalci v svoje operacijske sisteme pogosto vgrajujejo različne aplikacije za izvajanje oddaljenega nadzora, uporabniki, ki želijo ohraniti vsaj del svoje zasebnosti, pa so pogosto prisiljeni k izbiri alternativnih operacijskih sistemov in programskih aplikacij, zaključuje Pirc Musarjeva.