Nove domene bi lahko nekoliko zmanjšale prekrivanje imen spletnih strani z najbolj priljubljenimi končnicami, še posebej
Nove domene bi lahko nekoliko zmanjšale prekrivanje imen spletnih strani z najbolj priljubljenimi končnicami, še posebej ".com", s katero je po navedbah AP registriranih 94 milijonov spletnih strani. Foto: EPA

Mednarodna organizacija za dodeljevanje domen (ICANN), ki skrbi za krovno upravljanje svetovnega spleta, je omogočila praktično neomejene možnosti za nove vrhnje internetne domene oziroma končnice. V prihodnje bodo namreč mogoče tudi končnice na podlagi imen podjetij, mest, političnih strank in podobno.

Zasebne ali javne organizacije se bodo tako prihodnje leto lahko prijavile za registracijo končnic, ki bodo lahko skoraj katera koli beseda v katerem koli jeziku oziroma pisavi, vključno z arabsko, kitajsko in drugimi.

27 let od domene .com
"To je začetek popolnoma nove faze spleta," pravi predsednik upravnega odbora ICANN-ja Peter Dengate Thrush. S tem bodo namreč tudi pri imenih dopustili prosto pot inovacijam, "razen če ne bo dobrega razloga za omejitev".

Ta odločitev je rezultat šestletnih pogajanj in pomeni največjo spremembo v sistemu, odkar so leta 1984 uvedli domeno ".com". Sprememb so se tako dolgo otepali, ker so se bali, da bi nove končnice lahko posegle v pravice blagovnih znamk in avtorske pravice.

Dokaj visoki stroški registracije
Analitiki pričakujejo od 500 do 1.000 novih končnic, večinoma imen družb in izdelkov, pa tudi mest in generičnih imen kot npr. ".hotel" ali ".bank". Nekatere skupine so se zavzemale za končnico ".sport" za športne spletne strani, nekatere druge so želele pravico za upravljanje končnic ".eco".

Prijava bo organizacije stala 185.000 dolarjev. Takšno vsoto v ICANN-ju pojasnjujejo s kritjem stroškov novega programa vrhnjih domen (TLD), hkrati pa naj bi preprečili oportunistično preprodajanje domen. V primerih, ko bo več interesentov za eno domeno, bodo organizirali javno dražbo.