Steve Jobs je vsa leta poosebljal Apple. Foto: EPA
Steve Jobs je vsa leta poosebljal Apple. Foto: EPA
iPhone
Apple je vodilni proizvajalce pametnih mobilnih telefonov na svetu. Foto: EPA
Odstopil šef Appla

V kratkem pismu za javnost, v katerem je oznanil svoj umik, je Jobs sporočil, da ni več sposoben opravljati nalog vodilnega v podjetju in izpolniti pričakovanj. Še vedno bo sicer ostal predsednik upravnega odbora Appla.

"Vedno sem govoril, da če bo prišel dan, ko ne bom več uspel izpolniti svojih nalog in pričakovanj kot izvršni direktor Appla, boste vi to izvedeli najprej. Žal je ta dan prišel," je dejal 56-letni Jobs, ki se od januarja zdravi na neznani lokaciji.

Ustanovitelj Appla je izrazil prepričanje, da so najboljši in najbolj inovativni dnevi še vedno pred podjetjem, zato se sam veseli, da bo lahko sam v novi vlogi opazoval in tudi prispeval k uspehu.

Na položaju izvršnega direktorja podjetja bo Jobsa nasledil dosedanji glavni poslovni direktor podjetja Tim Cook.

Apple je v izjavi za javnost zapisal, da je Jobs s svojo izjemno vizijo in voditeljstvom rešil Apple in ga popeljal do mesta najbolj inovativnega in največ vrednega tehnološkega podjetja na svetu.

Umiku botrovala huda bolezen
Jobs je zaradi raka na trebušni slinavki leta 2004 prestal operacijo, njegova bolezen pa je bila dolgo let zavita v skrivnost. Leta 2009 so mu nato presadili jetra, zato je bil iz podjetja odsoten šest mesecev.

Čeprav se je zaradi bolezni o Jobsovem umiku ugibalo že dalj časa, je njegova najava vseeno prišla nepričakovano.

Jobs je s svojim podjetjem začel v garaži in ga popeljal do enega vodilnih svetovnih proizvajalcev računalnikov ter tehnoloških izdelkov kot sta iPhone in iPad.

Njegov odstop so z razočaranjem sprejeli številni goreči privrženci Appla po vsem svetu.

Odstopil šef Appla