Rokavski zaliv je po 100 letih ponovno preletel enokrilnik. Foto: NN
Rokavski zaliv je po 100 letih ponovno preletel enokrilnik. Foto: NN
Luis Bleriot
Louis Bleriot. Foto: NN

Današnji vzlet enokrilnika iz lesa in blaga bleriot XI iz leta 1934 na francoski strani Rokavskega preliva je spremljalo nekaj sto ljudi. Pilot Edmond Salis z usnjeno čepico in pilotskimi očali na glavi ter rešilnim jopičem na hrbtu je pred vzletom povedal, da gre za "precej izjemen" polet.

Po enokrilniku čez preliv ultralahka letala
"Louis Bleriot si je pred vzletom gotovo zastavljal ista vprašanja kot mi, toda takrat je bilo bolj negotovo, glede na to, da tega ni naredil še nihče pred njim," je dejal Salis, ki je opravil na desetine ur poletov s tem starodobnim letalom.

Kasneje naj bi se mu pridružilo še okoli 300 francoskih, britanskih in belgijskih pilotov, ki bodo v ultralahkih letalih - ta so še najbolj podobna Bleriotovemu letalu - poleteli čez Rokavski preliv.

Bleriot letel 65 kilometrov na uro
Bleriot je za polet od kraja Les Barraques blizu Calaisa na francoski strani do pristanišča Dover na britanski potreboval 37 minut, s svojim podvigom pa je skeptično javnost prepričal, da ima letalstvo prihodnost. Bleriot je preletel razdaljo 43 kilometrov s povprečno hitrostjo 65 kilometrov na uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.