Znanost in tehnologija
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
Infrardeče fotografije so nastale v observatoriju Gemini na Havajih. Foto: EPA

Dodaj v

Stroka razkrila prebodeni Orion

Znanstveniki navdušeni nad jasnostjo infrardečih fotografij
22. marec 2007 ob 21:54
Honolulu - MMC RTV SLO

Astronomi so razkrili zelo jasne fotografije, ki prikazujejo "plinske izstrelke" med prodiranjem skozi goste oblake vodika v meglicah Oriona.

Vsaka od "krogel" je okoli desetkrat večja od Plutonove orbite okoli sonca in potuje s hitrostjo 400 kilometrov na sekundo, kar je tisočkrat hitreje od zvočne hitrosti. Tako hitro potujoče izstrelke kot tudi njihovo okolico sestavlja vodik, a so izstrelki zaradi trenja atomov železa ob robu pridobili značilno modro barvo. Izstrelki za seboj puščajo cevaste oranžne brazde v dolžini petine svetlobnega leta.

Meglica Oriona je od Zemlje oddaljena okoli 1.500 svetlobnih let. Znanstveniki menijo, da je v podobnih razmerah pred 4,5 milijarde let nastalo naše osončje.

Pojav so prvič opazili leta 1983.

Prijavi napako
Komentarji
Vlado Gajšek
# 23.03.2007 ob 18:04
Stroka razkrila prebodeni Orion? - Znanstveniki navdušeni nad jasnostjo infrardečih fotografij?

Znanost in tehnologija, 22. marec 2007 v Honoluluju

"Astronomi so razkrili zelo jasne fotografije, ki prikazujejo "plinske izstrelke" med prodiranjem skozi goste oblake vodika v meglicah Oriona. - Vsaka od "krogel" je okoli desetkrat večja od Plutonove orbite okoli sonca in potuje s hitrostjo 400 kilometrov na sekundo, kar je tisočkrat hitreje od zvočne hitrosti. Tako hitro potujoče izstrelke kot tudi njihovo okolico sestavlja vodik, a so izstrelki zaradi trenja atomov železa ob robu pridobili značilno modro barvo. Izstrelki za seboj puščajo cevaste oranžne brazde v dolžini petine svetlobnega leta."

Upam, da kar berem, ni preprosto samo še - znanstvena fantastika ali nova empirična mitologija astrofizikov...? saj si težko predstavljam, kako je - tisočkrat hitreje od zvočne hitrosti, namreč evropsko ali zahod(jašk)o, za take abstrakcije je potrebna kakor hindujska zamiselnost... in če je meglica Oriona od Zemlje oddaljena res okoli 1.500 svetlobnih let, gre za časovno-prostorsko, ne pa prostorno-časovno predstavo oziroma zasnutek misli, s katero se naj izrazi le določna, matematizirana formula dela vidnega vesolja. Tukaj tokrat zaenkrat ni pojasnjeno, ako da znanstveniki morda celo upravičeno po znanju menijo, da je v podobnih razmerah pred 4,5 milijarde let nastalo naše Osončje...

Vladimir Gajšek, IW
Kazalo