Študija je domače ljubljenčke okrivila za vrsto ekoloških težav. Foto: EPA
Študija je domače ljubljenčke okrivila za vrsto ekoloških težav. Foto: EPA
Novozelandska raziskovalca v svoji študiji ugotavljata, da je proizvodnja hrane živali velik onesnaževalec okolja. Primerjata jo z izpusti avtomobila. Foto: www.avtomania.com

za srednje velikega psa povzroči približno toliko izpustov toplogrednih plinov kot terenski avtomobil, ki prevozi 20.000 kilometrov letno.

Novozelandska strokovnjaka za do okolja prijazen način življenja Robert in Brenda Vale sta preučila najpriljubljenejše znamke pasje hrane in izračunala, da srednje velik pes poje okoli 164 kilogramov mesa in 95 kilogramov žitaric letno. Če upoštevamo vse dejavnike za proizvodnjo njegove hrane, ima takšen pes ekološki odtis 0,84 hektara, kar je več kot dvakrat več od 0,41 hektara, kolikor naj bi znašal ekološki odtis terenskega avtomobila s pogonom na vsa štiri kolesa, ki letno prevozi 10.000 kilometrov.

Znanstvenika ugotavljata, da tudi drugi domači ljubljenčki niso veliko bolj prijazno do okolja: mačke imajo tako ekološki odtis 0,15 hektarja letno oziroma malo manj kot Volkswagnov golf, proizvodnja hrane za dva hrčka letno povzroči toliko toplogrednih izpustov kot plazma televizor z izdelavo vred, zlato ribico pa lahko primerjamo z dvema prenosnima telefonoma.

Proti ljubljenčkom naravnana študija
Robert in Brenda Vale v svoji kontroverzni študiji še poudarjata, da domači ljubljenčki poleg tega širijo bolezni, onesnažujejo vodo in uničujejo divje živali. Po podatkih, objavljenih v znanstveni reviji New Scientist, 7,7 milijona mačk, ki živijo v Veliki Britaniji, letno ulovi več kot 188 milijonov divjih živali - na eno mačko umre 25 ptic, sesalcev in žab.

Pasji iztrebki močno onesnažujejo vodo in posledično uničujejo življenje v rekah, znanstveniki pa opozarjajo, da so mačji iztrebki še bolj strupeni.

Odreči se ljubljenčkom je za človeštvo pogubno
Predsednik francoskega združenja za človekove pravice Reha Huttin po drugi strani poudarja, da bi bilo za človeštvo pogubno, če bi se ljudje odrekli domačim ljubljenčkom. "Domači ljubljenčki delujejo protidepresivno, pomagajo nam, da premagamo stres, dobri so za starejše," trdi Huttin.

Strokovnjaki sicer pravijo, da se ne bi bilo treba odpovedati domačim ljubljenčkom, bi pa lahko njihov škodljiv vpliv na okolje znatno zmanjšali s spremembo njihove prehrane, in sicer tako, da bi zmanjšali količino mesa in žitaric, ki jih zaužijejo. Poleg tega lastniki svojih psov ne bi smeli sprehajali na ekološko občutljivih območjih, mačke pa bi morali ponoči, ko običajno lovijo, zapirali v stanovanja.