V prvem četrtletju je svoj delež na trgu fiksnega širokopasovnega dostopa povečal T-2. Foto: EPA
V prvem četrtletju je svoj delež na trgu fiksnega širokopasovnega dostopa povečal T-2. Foto: EPA
Slovenci se povečini še vedno odločamo za hitrosti, nižje od 2 Mbit/s.

Delež T-2, ki se vztrajno povečuje, je znašal 16,8 odstotka. Sledijo Amis (8,8 odstotka), UPC Telemach (8,3 odstotka) in Tuš Telekom (3,2 odstotka), je zapisano v poročilu agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) o razvoju trga elektronskih komunikacij za prvo četrtletje 2008.

xDSL pred kabelskim dostopom
Po tehnologijah je na področju širokopasovnega dostopa najbolj razširjen xDSL (70,7-odstotni delež). Kabelski dostop je znašal 23,5 odstotka, delež optike do doma oziroma tehnologija FTTH pa se je v enem letu povečala z 1,6 na 5,5 odstotka. Še vedno se največ uporabnikov (78 odstotkov) odloča za hitrost, nižjo od 2 Mbit/s za dostop do širokopasovnih priključkov. S hitrostjo od 2 Mbit/s do 10 Mbit/s do širokopasovnih priključkov dostopa 14 odstotkov, za 10 Mbit/s in več pa osem odstotkov uporabnikov.

Mobitel vlada trgu mobilne telefonije
Na trgu mobilne telefonije je vodilni 63,8-odstotni delež zadržal Mobitel. Sledijo Simobil (26,2 odstotka), Debitel (5,4 odstotka), Izimobil (2,5 odstotka) in Tušmobil (2,1 odstotka). Klasično fiksno telefonijo vedno bolj nadomešča IP-telefonija. V enem letu je njen delež zrastel za 10,1 odstotka.

Internetna televizija izpodriva kabelsko
Kot ugotavlja poročilo, se vedno več uporabnikov odloča za internetno televizijo (IPTV), vedno manj pa za kabelsko televizijo (77,8 odstotka). Pri IPTV-storitvah vodi Telekom Slovenije (60,4-odstotni delež) pred T-2 (36,3-odstotni delež). Konec četrtletja je bilo vseh IPTV-priključkov že 88.490 oziroma slabih 138 odstotkov več kot leto prej.