Trkalnik bodo s polno močjo zagnali do konca meseca. Foto: EPA
Trkalnik bodo s polno močjo zagnali do konca meseca. Foto: EPA

Med nedelovanjem so znanstveniki skušali izboljšati sposobnost trkalnika za doseganje trkov protonov pri energiji, ki je trikrat večja od kdaj koli do zdaj dosežene, je pojasnila tiskovna predstavnica organizacije za jedrske raziskave Cern Christine Sutton.

Kot je znano, so znanstveniki, ki želijo s pomočjo velikega hadronskega trkalnika ustvariti razmere, kakršne so vladale ob velikem poku, in tako doumeti nastanek vesolja, že konec novembra postavili nov svetovni rekord za energijo. Trkalnik je namreč dosegel nov mejnik v raziskavah atomskih delcev, ko so protone pospešili do hitrosti 1,18 bilijona elektronskih voltov, kar je do zdaj najvišja dosežena hitrost pospeševanja delcev.

Pred tem je bila najvišja dosežena hitrost pospešenih delcev 0,98 bilijona elektronskih voltov, dosegli pa so jo leta 2001 v trkalniku delcev v Chicagu. Znanstveniki v Cernu, ki so poskuse v novem hadronskem trkalniku začeli izvajati leta 2008, sicer želijo doseči hitrosti protonov, ki bi dosegle do sedem bilijonov elektronskih voltov.