Aktivnost Sonca bi se lahko v prihodnjih dveh letih še povečala. Foto: Nasa
Aktivnost Sonca bi se lahko v prihodnjih dveh letih še povečala. Foto: Nasa
Zelo močna solarna nevihta

Sončeva nevihta je dosegla tretjo stopnjo na petstopenjski lestvici, kar pomeni, da so mogoče posamezne motnje v delovanju satelitskih komunikacij. Nihanje magnetnega polja je na Norveškem povzročilo tudi spektakularne severne sije.

"Šibkejši izbruhi povzročijo težave na komunikacijskih satelitih, motijo komunikacijo. To se tokrat ne bo zgodilo, ker je izbruh vseeno prešibek. Lahko pa se zgodi, da skuri kakšne šibke, občutljive elektronske dele nekaterih satelitov," je za TV Slovenija dejal astrofizik Matic Smrekar.

Aktivnost kažejo Sončeve pege
Po besedah profesorja astrofizike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko dr. Tomaža Zwittra je Sonce v zadnjih mesecih dejavnejše, kar pa so pričakovali. Sončeva aktivnost se namreč spreminja s periodo enajstih let. Aktivnost opazimo predvsem po številu in velikosti Sončevih peg, ki so posledica magnetne aktivnosti na Soncu.

Danes zvečer bodo Zemljo zadeli tudi delci, ki jih je Sonce izvrglo ob izbruhu v ponedeljek ob 5. uri zjutraj po našem času in se s hitrostjo 2.200 kilometrov v sekundi približujejo Zemlji. Težav na Zemlji ni pričakovati, na severu pa bodo verjetno zopet lahko opazovali severni sij, je dodal Zwitter.

Zelo močna solarna nevihta