Med najbolj zvestimi gledalci RTV-jevih oddaj prek spleta so Slovenci, ki živijo na tujem. Foto: RTV SLO
Med najbolj zvestimi gledalci RTV-jevih oddaj prek spleta so Slovenci, ki živijo na tujem. Foto: RTV SLO
Vsa napredna tehnologija, skrita za preprosto internetno povezavo: zagon WM-a oz. Windows Media Playerja v avdio/video izbirniku. Foto: RTV SLO
Predvajalnik A/V
Kmalu po kliku na WM boste lahko spremljali prenos 1. programa v živo. Lahko ga seveda povečate na celoten zaslon: z miško izberite povečava/zoom in nato celoten zaslon/full screen. Za uspešno gledanje potrebujete le javo in nameščen Octoshape. Foto: RTV SLO

S pomočjo tehnologije peer-to-peer (P2P) TV Slovenija na spletu oddaja program v boljši kakovosti slike. Spremljati ga je mogoče z Windows Media Playerjem.

Do zdaj je bilo prek vmesnika Real Player mogoče spremljati prenos programa v živo le v nižji kakovosti slike, primerni tudi za uporabnike s počasnejšim dostopom do interneta.

Genialna zasnova P2P
Ponudniki avdio- in videovsebin visoke kakovosti se spopadajo s pomembno omejitvijo. Stream oz. pretok podatkov zasede velik del povezave v internet. Zato ob sočasnem navalu množice uporabnikov kakovost storitev trpi.

Tehnologija peer-to-peer, poznana uporabnikom, ki si prek spleta izmenjujejo obsežne datoteke, to omejitev obide. Uporabnik podatkov ne dobiva samo od ponudnika (v našem primeru od strežnika rtvslo.si), ampak tudi od drugih uporabnikov. Ti ob največjem pritisku na strežnike ponudnika tako ne bodo občutili nikakršnih težav, saj bodo del podatkov dobili od drugih uporabnikov, pa tudi sami bodo podatke oddajali drugim.

Pred prvim ogledom si vzemite 5 minut
Prvi program TV Slovenije lahko gledate tako, da izberete okvirček avdio/video na vrhu MMC-jevega portala. V novoodprtem oknu imate pod opcijo »v živo« na izbiro povezavo WM.

Delovanje tehnologije P2P v vašem Windows Media Playerju omogoča dodatek, imenovan Octoshape (namesti). Ta poskrbi, da bo vaš računalnik znal predvajati pretočne vsebine nove generacije. Za njegovo delovanje je potrebno imeti nameščeno tudi javo (namesti). Zaenkrat Octoshape deluje le v Windows okolju. Različica za Linux in druge sisteme naj bi bila po napovedih avtorjev načrtovana.

Tujih oddaj ne bo
RTV Slovenija zaradi spoštovanja avtorskih pravic oziroma licenc lahko prek spleta oddaja samo oddaje lastne produkcije. Zato celotnega 1. programa TV SLO, kot ga vidite na domači televiziji, žal ne boste mogli spremljati.

Dodatne informacije lahko dobite na strani s pogosto zastavljenimi vprašanji (FAQ).

Živite v tujini, pa bi želeli spremljati programe RTV Slovenija v celoti? Obrnite satelitsko anteno!