Za oblikovanje spominov je ključna beljakovina, imenovana nevrotrofični dejavnik možganskega izvora, ki aktivira receptorje nevronov. Foto: NN
Za oblikovanje spominov je ključna beljakovina, imenovana nevrotrofični dejavnik možganskega izvora, ki aktivira receptorje nevronov. Foto: NN

Z novo vizualno tehniko, ki so jo razvili za preučevanje spomina, je raziskovalna skupina pod vodstvom Lulu Chen in Christine Gall odkrila, da vsakodnevne oblike učenja spodbujajo receptorje nevronov, da pomagajo ohranjati delovanje možganskih celic na optimalni ravni.

Omenjene receptorje aktivira beljakovina, imenovana nevrotrofični dejavnik možganskega izvora (BDNF), ki omogoča rast in diferenciacijo povezav ali sinaps, prek katerih poteka komunikacija med nevroni. BDNF je tako ključen za oblikovanje spominov.

Theta ritmi bistveni za nove spomine
"Ugotovitve potrjujejo pomembno razmerje med učenjem in rastjo možganov. Kažejo tudi na to, da lahko to razmerje okrepimo z morebitno nadaljnjo terapijo," je pojasnila Chenova.

Poleg odkritja, da možgansko dejavnost sproži BDNF, so raziskovalci odkrili, da je ta proces del z učenjem povezanih možganskih ritmov, ki se imenujejo theta ritmi in so bistvenega pomena za kodiranje novih spominov.

"Slabljenje možganskih ritmov lahko okvari spomin"
"Obstajajo dokazi, da theta ritmi s staranjem oslabijo. Naša odkritja kažejo, da to lahko povzroči okvaro spomina. Po drugi strani pa nakazujejo, da se lahko, če ob staranju ostanemo duševno aktivni, nevronsko BDNF-signaliziranje ohrani na stalni stopnji in tako omeji spominsko in kognitivno slabljenje," je poudarila Gallova.

Po mnenju znanstvenikov lahko torej miselna spodbuda omeji negativne posledice staranja spomina in uma ter vzdržuje dobro zdravje možganov.