Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Glavni in operativni center je v Franciji
Galileo
Grafična ponazoritev konstelacije satelitov Galileo. Foto: OHB
Galileo, Ariane 5 ES
Štirje sateliti Galileo med nalaganjem na raketo Ariane 5 ES. Izstreljeni so bili novembra lani. Foto: ESA-CNES-Arianespace/Optique video du CSG – JM Guillon

Dodaj v

Varnostno-nadzorni center Galilea v Slovenijo?

Slovenija najavila kandidaturo
23. november 2017 ob 16:53
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Odločitev o novem sedežu varnostno-nadzornega centra Galileo, ki ga bodo selili iz Velike Britanije na ozemlje EU-ja, bo po neuradnih informacijah sprejela Evropska komisija januarja prihodnje leto.

Varnostno-nadzorni center Galileo ni agencija Evropske unije (EU), je tehnična infrastruktura, ki igra ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti evropskega satelitsko-navigacijskega programa Galileo, vključno z njegovo regulirano javno storitvijo.

Glavni in operativni sedež centra je v Franciji. Nadomestna lokacija je iz varnostnih razlogov v Združenem kraljestvu, konkretno v Swanwicku. Ta lokacija po neuradnih informacijah še ni operativna, trenutno zaposluje le eno osebo s polnim delovnim časom.

Zaradi brexita in zaradi nujnosti ohranjanja kontinuitete nadomestne lokacije za program Galileo je treba nadomestni sedež varnostno-nadzornega centra preseliti z omenjene lokacije na angleškem jugu v eno izmed 27 članic EU-ja do marca 2019.

Postopek izbire nove lokacije poteka. Decembra naj bi bila končana ocena kandidatur, januarja naj bi Evropska komisija sprejela odločitev, marca pa je predviden podpis sporazuma o novi lokaciji.

Ker to ni agencija, je tudi postopek izbire drugačen, kot je bil v primeru selitve evropskih agencij za zdravila in banke, ko so o novih sedežih odločile članice Unije. Odločitev sprejme Evropska komisija.

Slovenija najavila kandidaturo
Da Slovenija kandidira za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, so pretekli teden sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Pojasnili so, da ima Slovenija v lasti ustrezno nepremičnino za potrebe tega centra.

Slovenija bi v primeru uspešne kandidature od začetka marca 2018 do konca marca 2019 zagotavljala pokritje vseh obratovalnih stroškov tega centra, po začetku njegovega polnega delovanja pa bi zagotavljala 50 odstotkov obratovalnih stroškov.

Ocenjeni skupni mesečni obratovalni stroški centra v polnem delovanju znašajo 60.000 evrov mesečno. Če bo kandidatura Slovenije uspešna, bodo sredstva za omenjene stroške naknadno zagotovljena v proračunu, so navedli v vladnem uradu.

Na vladi ocenjujejo, da bi bil sedež v izjemnem interesu države tudi zaradi cilja, da Slovenija postane polnopravna članica Evropske vesoljske agencije (ESA). Vsi stroški delovanja centra na slovenskem ozemlju se štejejo kot prispevek Slovenije k delovanju evropskega vesoljskega programa.

V Bruslju za zdaj ni bilo mogoče izvedeti, koliko drugih članic Unije in katere so še izrazile interes za gostitev nadomestne lokacije varnostno-nadzornega centra Galileo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 23.11.2017 ob 16:58
Vau, če bi se to zgodilo bi to bilo več kot sanjsko. Držim pesti!
mb128
# 23.11.2017 ob 17:25
elektropunk
Pa fikus pa tajnica pa..., pa, pa, pa. Če ne drugega je to vsaj odskočna deska za kaj drugega, kaj boljšega, večjega, ki bi se znalo pojaviti v prihodnosti!
Le zakaj si tako črnogled?! Če je bila ta, tako ti, rezerva, dovolj dobra za VB zakaj pa ne bi bila dovolj dobra tudi za nas?!
manrose.
# 23.11.2017 ob 17:52
Slavkoo

# 23.11.2017 ob 17:46
Prijavi neprimerno vsebino Slovenija (Slovenci) bi dali 60.000 Evrov / NA MESEC!!! ZAKAJ????? V slo je ,na primer,60.000 lacnih otrok!!!!!!


A morate vedno lacne otroke ven privlect, ko se govori o kakrsnihkoli investicijah, stroskih in denarju nasploh? Potem je najboljse, da se razvoj civilizacije ustavi in se samo hrani ljudi, dokler clovestvo ne pospravi nek meteorit.
LedenaCokolada
# 23.11.2017 ob 17:04
Pa sej znamo ;) Držim pesti :)
vranek
# 23.11.2017 ob 17:56
V sloveniji jd sedez Agencije za elekttodistribucijo EU. Rotonda, Bezigrad Ljubljana. Mislim da od leta 2008. Ni res, da pri nas nj nic. Je, le da ne veste. In Galileo je bofocnost, je vrhjnska tehnolohija in nadomestni sedez ni pisarna in fikus ampak je tocno to, kar ime pove. Elektropunkt in podobni ste navadne jokice, ki bi samo izsiljevali v svoji nesamozavestni zagamanosti in depri. F.o.
johndeer
# 23.11.2017 ob 17:07
JAAAA...
menitosi
# 23.11.2017 ob 18:37
Več takšnih agencij k nam bolje bo. Teritorialno smo majhni, ampak če bomo napredni v vesoljski industriji lahko postanemo ogromni v širnem vesolju.
Jakob Mali
# 23.11.2017 ob 17:40
dejte prebrat predn pišete komentarje.. glavni sedež je v franciji, mi bi fasal rezervni sedež...in če so mesećni stroški v polnem obsegu 60 k eur na mesec, potem je to verjetn 5 pisarn par zaposlenih tri antene pa služben avto ..aja pa par velkih zaslonov.... čist nč pretresljivga ..in za nas naj bi bla to strateška zadeva...uboge

Gladko lahko turistom začnemo prodajat obeske Galilejo. Neki je ;)
elektrupunk
# 23.11.2017 ob 17:33
mb128 ...sploh nisem črnogled..sam čudi me kako je za Slovenijo po 15ih leti članstva v eu en pomožni sedež (pa verjem da mi je gallileo dobra zadeva) tako strateška zadeva.. Alo bodimo bolj samozavestni,...gremo pobirat ta velke sedeže..pa letalske linije itditd ...naši se samo pogovarjajo, drugi pa pobirajo ...poglej zagrebško letališče, Varšava ima tolk multinacionalk da jih mi še preštet ne mormobudimpešta praga vse isto ..jodlarji bodo železnco mi nas speljal v trst..potem se bomo pa čez 20 let ko bomo zgradil preplačan drug tir trkal po prsih....zamujamo, zamujamo, zamjamo ...dober da imamo par brihtnih buč v gospodarstvu, pa kolker tolk pridne roke..
mb128
# 23.11.2017 ob 19:26
pripet
Najprej sploh si ne znam zamisliti zakaj to sploh primerjaš z Natom oz. Zda. Galileo je nastal ravno zaradi tega, da bi se Eu glede satelitske navigacije izognil ameriškemu škornju.
Zakaj bi bilo to sanjsko? Tehnologija, izobraževanje, izkušnje. In to nam lahko prinese tudi primerjalno prednost pri Esi.
Ne vem no prednosti je verjetno še več jaz vidim v tem trenutku zgolj te, ki sem jih naštel. Mogoče pa je največja prednost v tem, da bi Slo na tak način stopila v določen krog in posli se ponavadi delijo zgolj med tistimi, ki so člani tega kroga postati član pa je težko.
Radenm
# 23.11.2017 ob 18:05
Podpiram. Slovenija se mora bolj aktivno vključit v vesolje.
mb128
# 23.11.2017 ob 17:44
elektropunk
Glej zdaj ti bom opisal eno preprosto dejstvo. V VB je sedež tudi agencije za zdravstvo za katerega so se potegovali tudi naši južni sosedje in seveda pogoreli. Zakaj? Bom zapisal tako. SPECIFIČNA TEŽA POSAMEZNE DRŽAVE ČLANICE! In naš vsaj tenutni domet ni kaj dosti boljši, večji od hrvaškega. To je realnost!
KLIPAN
# 23.11.2017 ob 20:33
@Miham
"tezko, ce bomo postali zamasek za "prebeznike" pred pravo Schengensko mejo (Karavankami)"

Sicer imamo najmanj "prebežnikov" med vsemi zahodnimi državami, ampak za desne je ta populizem mantra, ki jo vedno sanjajo.
Tudi pri člankih o Galileu.
@twwwter
# 23.11.2017 ob 19:26
Vesoljska tehnologija je pisana na kožo male države s številnimi tehnološkimi startupi in priznanimi raziskovalnimi skupinami: specifična visoka tehnologija, male serije, potrpežljivost pri izdelavi, obsežna testiranja. Ponižnost pred izzivi z nebes je povsem odveč.
Deprofundis
# 23.11.2017 ob 19:22
šestdeset jurjev na mesec je na nivoju države drobiž za vsako najmanjšo priložnost, da se dokažemo, da zmoremo prispevat k delovanju kakšnega koli mednarodnega visokotehnološkega sistema. da bi pa s tem denarjem futrali lačne otroke je pa po eni strani plemenita gesta, po drugi pa zaviralec razvoja. dolgoročno gledano lahko taka zadeva nafutra več otrok, kot kot pa če za eno leto to količino denarja namenimo brezplačnim kosilom najrevnejšim osnovnošolcem.
Radenm
# 23.11.2017 ob 19:04
@Zvonko

Strokovnjake imamo. Glede na to koliko se pri nas vlaga v znanost in kakšne rezultate naši znanstveniki dosegajo, smo res dobri. Zakaj pa ne bi tega pokazali?
-mclaren-
# 23.11.2017 ob 17:55
elektrupunk.....bi te mogli vprašat po zdravju??? :) tipično "slovenCENsko"!! vse takoj skritizirat.

Takšno agencijo pa če tudi samo rezervno se ne da dobiti vsak dan!!! Tu bi bilI zaposlenI samo vrhunski kadri z več kot 2000 EUR NETO na mesec.

tako kot je že mb128 rekel, če je bila ta rezerva dobra za VB bo verjetno dobra tudi za SLO :)
vranek
# 23.11.2017 ob 17:58
In ja, eni bi vse nekim otrokom nekam stlacili in to vedno v obliki hrane. Kake malo globje in zahtevnejse potrebe ob lopati, nimate. Tocno tako kot to xveni, tudi mislim!
Roky89
# 23.11.2017 ob 20:42
@Miham

Eni še vedno živite v časih begunske krize na našem ozemlju?... Človek... pst... ti bom povedo skrivnost... Konec. Je.
Pac-Man
# 23.11.2017 ob 17:58
elektrupunk
# 23.11.2017 ob 17:33

mb128 ...sploh nisem črnogled..sam čudi me kako je za Slovenijo po 15ih leti članstva v eu en pomožni sedež (pa verjem da mi je gallileo dobra zadeva) tako strateška zadeva.. Alo bodimo bolj samozavestni,...gremo pobirat ta velke sedeže
--------------------

Imamo že ACER,

https://en.wikipedia.org
/wiki/Agency_for_the_Cooperation_of_Ener
gy_Regulators


http://www.acer.europa.e
u/en/The_agency/Contact_us/Pages/default
.aspx
BKn
# 24.11.2017 ob 11:55
@mb128

V primeru neizbire Zagreba za sedez EMA ni primarno krivda ne-teza Hrvaske pac pa neizpolnjevanje pogojev. Pa tudi prijava bi lahko bila vsaj dobro pripravljena, kljub neizpolnjenim pogojem. Jaz sem pogledal vse prijave, njiova je bila milo receno prava slamparija. Puscali so rpevec odprtih vprasanj. Vsi zahodni kandidati so lepo predstavili casovnico, kdaj bo kaj nared, predstavili so statitiko povezanosti mesta z ostalimi mesti, lerti kam, kako pogosto,..... Za primejavo, ZG je navedel, da je povezanost dobra, imamo novo letalisce, ki je stalo 350 milijonov. Slednje je nepomembo, samo sramotili so se.
BlackCatXing
# 24.11.2017 ob 10:57
Zadnjič je bil članek o selitvi dveh agencij iz VB in pod njim polno komentarjev kako so vzhodne države drugorazredno tretirane, saj se selita na zahod - Pariz in Amsterdam.

Pod tem člankom, ko je govora o možni selitvi dela večje agencije v LJ pa spet komentarji, kako smo drugorazredni, ker je to brezveze in tega ne potrebujemo, ker se govori o majhni pisarni, ki bo samo strošek.

Ah, Slovenci, izumrli narod bi bili brez jamranja in pametovanja.


Moje mnenje:
Bolje to kot sedež za nadzor nad zdravili.
Tu je možnost za razvoj, spodbudo domačega znanja, medtem ko so Agencije samo sedeži za birokracijo.
Če tu dobi delo ena slovenska fikus tajnica delo je še vedno boljše kot 10 birokratov, ki obračajo papir in nas prepričujejo zakaj je Lekadol bolj zdrav od Aspirina.
mb128
# 24.11.2017 ob 13:37
BKn
Glej, saj imaš prav. A le s tega vidika, ki si ga opisal. A tu so še drugi.
Ne vem no, reciva tako. Dva človeka se potegujeta za eno delovno mesto. A si popolnoma prepričan, da bo izbran tisti, ki je preprosto boljši?!
Ne vem no, povprašaj malo ljudi glede teh stvari, ki imajo s tem izkušnje. Veš kuhinja ni doma samo na Balkanu!
Joker
# 24.11.2017 ob 12:35
Slovenija zaradi izrazitega koketiranja z Rusijo nekako izgublja kredibilnost.

Pa pridobiva na varnosti.
GORILA
# 24.11.2017 ob 09:38
Eni še vedno živite v časih begunske krize na našem ozemlju?... Človek... pst... ti bom povedo skrivnost... Konec. Je.

...ne jim edinega veselja v življenju vzet!
Miham, ni še konec! Drugo leto pride še 10.000 Eritrejk! Juhuhu!
foxhunt
# 23.11.2017 ob 22:42
ne rabite drzat pesti, ker se to ne bo zgodilo. preverjeno.
veza
# 25.11.2017 ob 19:02
. Pojasnili so, da ima Slovenija v lasti ustrezno nepremičnino za potrebe tega centra.

so preverili, če ni kakšnega denacionalizacijskega postopka?
sir.shrek
# 25.11.2017 ob 00:15
in potem se spet ujamem da izgubljam čas z vami..
BKn
# 24.11.2017 ob 11:49
Drzim pesti, seveda je vse skupaj odvisno od konkurence, vendar Slovenija zaradi izrazitega koketiranja z Rusijo nekako izgublja kredibilnost.
ZvonkoBingl
# 23.11.2017 ob 19:02
Glede na strokovjake na tem področju v naši državi..Samo pridte..:-)
Joker
# 24.11.2017 ob 09:48
Nadomestne službe za nekaj poslancev, ki na naslednjih volitvah ne bodo izvoljeni.
Bivši uporabnik
# 23.11.2017 ob 19:01
Kaj, a bomo potem lahko kaj več satelitskih TV programov gledali, če bo sedež pri nas?
Sem pa prepričan, da bo Rusija podprla kandidaturo Slovenije.

/ sarkazem off
pripet
# 23.11.2017 ob 18:59
mb128
# 23.11.2017 ob 16:58
Prijavi neprimerno vsebino
Vau, če bi se to zgodilo bi to bilo več kot sanjsko. Držim pesti!
--------------
Le zakaj bi bilo to sanjsko? Jaz ne vidim v temu nič sanjskega, tako kot ne vidim nič sanjskega, da US-NATO škorenj tepta slovensko ozemlje.
alcatraz
# 23.11.2017 ob 19:32
Vesoljska tehnologija je pisana na kožo male države s številnimi tehnološkimi startupi in priznanimi raziskovalnimi skupinami: specifična visoka tehnologija, male serije, potrpežljivost pri izdelavi, obsežna testiranja. Ponižnost pred izzivi z nebes je povsem odveč.

res je, toda, kot sem rekel:
itak bo promašaj. premal je zasvinjan.
RJSlo
# 23.11.2017 ob 18:32
No ja. Kšeft ali kako že imamo v Vitanju. V tisto kanto lahko stlačimo še kakšno drugo rezervo. Samo da je. Če pa original dobimo pa v Kočevski Rog.
alcatraz
# 23.11.2017 ob 19:24
itak bo promašaj. premal je zasvinjan.
Slavkoo
# 23.11.2017 ob 17:54
To ni NOBENA investicija!! Je cisti STROSEK! Poznas razliko?
Miham
# 23.11.2017 ob 19:58
tezko, ce bomo postali zamasek za "prebeznike" pred pravo Schengensko mejo (Karavankami)
svyatoslav
# 23.11.2017 ob 19:06
...pri zagotavljanju varnosti evropskega satelitsko-navigacijskega...
Ne moremo govoriti o navigaciji in varnosti satelitov, ker ti ne obstajajo.
Ključno vprašanje je kam izginejo milijoni ojrov evropskih davkoplačevalcev? Črni fondi? Ameriški nasi je doslej uspelo pospraviti 30 mrd ojrov - zato pa dobivamo CGI slikice o domnevnem vesolju.
Slavkoo
# 23.11.2017 ob 18:04
PAc-man BIL je tudi Microsoft,pa Coca Cola,itd,itd,itd . in vsi ostali ki so iz tukaj dobesedno BEZALI!
luckyss
# 23.11.2017 ob 18:16
Slovenija je za takšne zadeve najbolj primerna...
Je po uradnih podatkih najbolj skorumpirana država v Evropi in naokrog...
In takšni centri so toliko povezani z znanostjo kot vojaška NASA...
elektrupunk
# 23.11.2017 ob 17:16
dejte prebrat predn pišete komentarje.. glavni sedež je v franciji, mi bi fasal rezervni sedež...in če so mesećni stroški v polnem obsegu 60 k eur na mesec, potem je to verjetn 5 pisarn par zaposlenih tri antene pa služben avto ..aja pa par velkih zaslonov.... čist nč pretresljivga ..in za nas naj bi bla to strateška zadeva...uboge duše.. dokler so za nas drobtinice ki padejo iz mize strateške potem ni nič nenavadnega, da dejansko v sloveniji nimamo 1! (enega) sedeža ki bi imel širšo mednarodno veljavnost in to ne v eu inštitucijah niti v gospodarstvu..
Slavkoo
# 23.11.2017 ob 17:46
Slovenija (Slovenci) bi dali 60.000 Evrov / NA MESEC!!! ZAKAJ????? V slo je ,na primer,60.000 lacnih otrok!!!!!!
Kazalo