Kaj je že to? Foto: EPA
Kaj je že to? Foto: EPA
Pisalni stroj
Olliviettijev pisalni stroj je bil včasih med najbolj cenjenimi pislaniškimi pripomočki. Danes ima svoje mesto med zbiratelji starin. Foto: MMC RTV SLO

Hitrost razvoja novih tehnologij za sabo pušča številne "žrtve", ki smo jih le nekaj desetletij nazaj "pestovali" kot največji čudež tehnologije. JR Raphel je na spletni strani PC World zbral 40 umirajočih ali pokojnih tehnoloških pripomočkov, mi pa vas spominjamo na nekatere izmed njih.

Igranje videoigric na igralnih avtomatih
Še pred nekaj desetletji so dneve ob njih preživljali mladostniki z vsega sveta, pri nas pa je bil prostor z igralnimi avtomati del vsakega "lunaparka". Arkadne videoigre so začele umirati v devetdesetih, in čeprav še niso čisto izumrle, pa so dnevi, ko so mladi v vrsti čakali na svojo priložnost za spopad v Cestnem bojevniku, nepreklicno mimo.

Na pomoč, moj disk je "zatrpan"
S pojavom terabajtnih računalniških diskov, ki so tudi cenovno dostopni, je te težave konec. Vendar pa je še pred destletjem 80 MB prostora na disku veljalo za luksuz, disk velikosti enega gigabajta pa se je zdelo nemogoče zapolniti.

Zmenki na slepo
V času Googla in Facebooka? Nemogoče. Skoraj vsakega lahko danes, še preden ga spoznamo v živo, preverimo v njeni digitalni podobi.

Povezovanje analognega modema
Preden smo se le pred nekaj leti povezali v internet (in nato dolge minute čakali, da se nam odprejo želene spletne strani), smo nestrpno poslušali "melodijo" analognega modema, ki je najprej "vrtel številke", nato pa tulil do vzpostavitve zveze. Ste pozabili? Poslušajte tukaj.

Čakanje na razvijanje fotografij
Čeprav fotoaparati, za katere uporabljamo film, (še) niso izumrli, pa je večdnevnega čakanja na to, kako smo "izpadli" na fotografiji, konec. Danes fotografije v trenutku prenesemo na računalnik, jih samocenzuriramo, pobrišemo tiste, ki nam niso všeč, tu in tam kaj popravimo in potem (morda) natisnemo.

Uporaba telefonskih govorilnic
V času mobilnih telefonov so telefonske govorilnice v obdobju umiranja. Medtem ko jih po svetu umikajo z ulic mest, pa jih v Sloveniji (še) ohranja zakon. Leta 2008 jih je bilo po državi še 3.300, Telekom pa je naštel do 5.000 klicev na dan.

Shranjevanje podatkov na disketo
Bile so velike diskete in bile so majhne diskete. Nanje smo lahko shranili "celo" 1,44 MB podatkov. Danes, ko je USB-ključek postal del opreme, ki jo vsak dan prenašamo okoli, so skoraj popolnoma izumrle.

Med zastarele tehnološke pripomočke in naprave, ki jih žive ohranjajo le še nostalgiki, lahko prištejemo še walkman (tega je izpodrinil mp3-predvajalnik), videokasete, snemanje glasbe na kasete, uporaba kopirnega papirja, vrteča se telefonska števičnica (se spomite besed: Obrni telefon?), polaroidi (ki se baje vračajo) in še več.

Vabimo vas, da prispevate k naboru tehnologij in naprav, ki izumirajo, in jih naštejete v komentarjih.