Foto: Reuters
Foto: Reuters

Začasno prekinitev oglaševanja so po poročanju medijev napovedali tudi filmski studii Lionsgate, Warner Bros, Paramount, Sony Pictures in Comcast/NBCUniversal.

Guardian poroča o poročilu organizacije, ki spremlja medije, Media Matters, objavljenem ta teden, ki je ugotovilo, da se oglasi za Apple na omrežju X pojavljajo ob objavah, ki hvalijo Adolfa Hitlerja in naciste.

Milijarder Musk, lastnik omrežja X, nekdanjega Twitterja, je objavo na omrežju, ki je "judovske skupnosti" obtožila spodbujanja "sovraštva zoper belce", označil za "dejansko resnico".

Muskovo izjavo je obsodila Bela hiša, velika podjetja pa je k prekinitvi oglaševanja pozvalo več kot 150 rabinov.

Apple je bil eden največjih oglaševalcev na X-u. Do novembra lani, ko je Musk kupil to omrežje, je Apple tam porabil do 100 milijonov dolarjev za oglase letno. Podjetje je sporočilo, da je decembra lani nato "večinoma prenehalo" oglaševati na X-u.

Od Muskovega prevzema nekdanjega Twitterja je podjetje v težavah. Oglaševalci odhajajo, število uporabnikov se zmanjšuje, podjetje ima manj kot polovico delavcev v primerjavi z obdobjem pred Muskovim nakupom.

Raziskovalci so ob tem ugotovili skrb vzbujajoče povečanje števila protijudovskih in rasističnih objav na omrežju.

Musk se je z Applom zapletel v spor že decembra 2022, ko je to podjetje zmanjšalo obseg svojega oglaševanja na omrežju. Javno je vprašal, ali izvršni direktor Appla Tim Cook in Applovi delavci "sovražijo svobodo govora v Ameriki".

Tudi IBM je bil eden večjih oglaševalcev na X-u, prekinitev oglaševanja pa je to podjetje oznanilo v četrtek. Za to se je odločilo v odziv na poročilo Media Matters. Ta organizacija je ugotovila, da se IBM-ovi in Applovi oglasi pojavljajo ob sovražnem govoru. Musk je Media Matters označil za "zlobno organizacijo", zoper njo pa je napovedal tudi "termonuklearno" tožbo.

Musk po očitkih: Izraz dekolonizacija implicira genocid nad Judi

Po očitkih o podpiranju antisemitizma je Musk v četrtek sprva zapisal, da izraz dekolonizacija nujno implicira genocid nad Judi, torej je nesprejemljiv za vsakega razumnega človeka", v petek pa je dodal še, da je "podoben evfemizem, ki implicira genocid" tudi izraz "od reke do morja".

Gre za slogan, ki se v celoti glasi "od reke do morja, Palestina bo svobodna", in poziva k svobodi Palestincev, ki živijo na ozemlju pod nadzorom Izraela med reko Jordan in Sredozemskim morjem, bodisi v Izraelu bodisi na palestinskih ozemljih pod izraelsko vojaško okupacijo.