Vsak klobuk tehta več ton. Foto: EPA
Vsak klobuk tehta več ton. Foto: EPA
Velikonočni otok
Gigantski kipi so natančno razvrščeni. Foto: NN

Velikonočni otoki, ki so 3.500 kilometrov oddaljeni od čilske obale, so eden izmed najbolj odročnih krajev na zemlji, kar jih je naselilo človeštvo. Znani so po ogromnih iz kamna izklesanih kipih v človeški podobi, ki so jim prebivalci nataknili "rdeče klobuke".

Arheologa Colin Richards in Sue Hamilton sta ugotovila, da so starodavni ustvarjalci za izdelavo klobukov uporabili magmatske kamnine iz bližnjega ugaslega vulkana, ki so jih nato "prikotalili" do že stoječih kamnitih kipov, na katere so jih poveznili. Vsak klobuk tehta nekaj ton, kako so jih nanje poveznili, pa arheologi še raziskujejo.

Skrivnost klobukov sta arheologa razkrila, ko sta odkrila starodavno pot, ki vodi do vulkana, in dobro ohranjeno široko sekiro, ki je najverjetneje služila kot orodje za izdelavo "naglavnega okrasja" in so jo pozneje najverjetneje uporabili za daritev. "Vemo, da so klobuke kotalili po poti, utrjeni s cementom iz rdeče žlindre," je dejal Richards. Klobuke so razporejali z veliko skrbjo, je prepričan arheolog, "bližje vulkanu smo, več jih je."

Polinezijci so okolje sprejemali kot živo stvar in verjeli, da so se v skale, potem ko so jih izklesali v kipe, naselila duhovna bitja ali duhovi. Skupina arheologov bo otoke "odkrivala" še pet let. "Poskusili bomo določiti čas nastanka najzgodnejših kipov. Morebitna razkritja bi lahko na novo napisala polinezijsko zgodovino, " je dejal Richards.