Za zdaj je
Za zdaj je "cvrket" na voljo kot aplikacija za iPhone, kmalu obljubljajo tudi različico za operacijski sistem Android. Foto: EPA

Aplikacija Chirp, kar bi lahko prevedli kot cvrčanje, cvrlikanje, čivkanje ali ščebetanje, s posebnim zvokom - podobnim oglašanju ptice - sproži prenašanje datotek. Razvili so jo pri Animal Systems, za zdaj pa uporabnikom omogoča pošiljanje slik, povezav do spletnih stranih in besedilnih sporočil do 140 znakov.

Njena prednost je, da lahko pošlje datoteke več napravam hkrati, pri tem pa ni treba, da so povezane med seboj ali s svetovnim spletom - če so prejemniki ob pošiljanju nedosegljivi, si bo naprava zapomnila dve sekundi dolg "cvrket" in vsebino naložila pozneje. "Prepričani smo, da je to nekaj edinstvenega. Rešili smo problem, da morajo biti naprave povezane, če želimo prenašati podatke," je za BBC povedal Patrick Bergel iz Animal Systems in dodal, da so pripravili tudi možnost uporabe "črne liste", ki bo preprečila pošiljanje pornografskega materiala.

Za zdaj je "cvrket" na voljo kot aplikacija za iPhone, kmalu obljubljajo tudi različico za operacijski sistem Android, Bergel pa pravi, da je njihov končni cilj to, da bi že proizvajalci "cvrket" serijsko nameščali na prenosne telefone.