Biosenzor se na telo namesti povsem preprosto kot obliž. Foto: Posnetek strani Youtube
Biosenzor se na telo namesti povsem preprosto kot obliž. Foto: Posnetek strani Youtube


Po besedah razvijalcev rešitev temelji na sistemu senzorjev. Uporabnik nase namesti majhen biosenzor v obliki obliža, ki ga je mogoče uporabljati tudi pod prho. Obliž deluje v navezavi z infrardečimi senzorji gibanja, ki se namestijo po bivalnem prostoru.
Senzorji nato lahko zaznajo, če se oseba ne premika, in sistem pošlje signal za pomoč. Če je naprava nameščena v domačem okolju, sistem nato preveri, ali gre za padec ali oseba le počiva. Starejše osebe, ki živijo same, ob daljši nedejavnosti pokličejo s klicnega centra. Če se ne oglasijo, dom obišče nujna medicinska pomoč. Napravica ima tudi zelo zmogljive baterije, ki zagotavljajo dolgotrajno avtonomijo.
Doslej so obliž preizkusili v več laboratorijih, domovih za starejše, bolnišnicah in domačih okoljih, kjer se je po besedah konzorcija izkazal z več kot 90-odstotno zanesljivostjo. Predvidoma bo različica za domačo uporabo na voljo do konca leta 2013, v razvoju pa je že druga generacija, ki bo prinesla še možnost nadzora nad srčnim utripom in telemedicinskih aplikacij zlasti za srčne in epileptične bolnike, so še zapisali.