Nizkogorske gorile so iz kategorije ogroženih vrst padle v kategorijo kritično ogroženih. Foto: Reuters
Nizkogorske gorile so iz kategorije ogroženih vrst padle v kategorijo kritično ogroženih. Foto: Reuters
Orangutanka z mladičem
S krčenjem gozdov se krči tudi življenski prostor za orangutane. Foto: EPA
Korale so tako drevesa v gozdu - gradijo ekosistem za ribe in druge morske živali. Foto: EPA
Tropski gozd
Svetovna politika se preveč ukvarja samo s podnebnimi spremembami in premalo pozornosti namenja biotski raznolikosti, ki je ključna za preživetje človeka. Foto: EPA

Svetovna zveza za zaščito vrst (IUCN) je izdala letni Rdeči seznam, v katerem je pregled 41.415 rastlin in živali, od katerih jih je 16.306 ogroženih, kar je skoraj 200 več kot lani. Glavni vzroki za izginjanje vrst so izguba življenjskega okolja, divji lov in podnebne spremembe, po mnenju zveze pa kljub obljubam vlad, te so se namrež zavezale, da bodo izginjanje vrst zaustavile do leta 2010, po svetu obstaja premalo politične volje, da bi se resno lotili težave.

Po besedah predstavnice IUCN-ja Jane Smart je poročilo zelo slaba novica, saj so naša življenja kompleksno povezana z biotsko raznolikostjo, ki je že tako načeta zaradi podnebnih sprememb, in njena zaščita je ključna za naše preživetje. Zaskbljujoč je podatek, da so ogroženi ena od treh dvoživk, eden od štirih sesalcev, ena od osmih ptic in kar 70 odstotkov rastlin. Med vrstami, ki jim najbolj grozi izumrtje, so nizkogorske gorile, orangutani in korale.

Ebola kosi med gorilami
Število nizkogorskih goril, ki živijo v zahodnem delu osrednje Afrike, se je v zadnjih 25 letih zmanjšalo za 60 odstotkov. Vzrok za njihovo izumiranje je krčenju gozdnih površin, kar divjim lovcem omogoča lažji dostop do prej nedostopnih predelov, v zadnjem času pa število goril vse bolj upada tudi zaradi nevarnega virusa ebola, ki je kriv za izmurtje tretjine populacije na zaščitenih območjih.

Krčenje gozda ogroža orangutane
Organutani so bili kritično ogroženi že v prejšnjih letnih pregledih, saj se je njihovo število v zadnjih 75 letih zmanjšalo za 80 odstotkov. Na svetu živi še 7.300 orangutanov, večinoma na otoku Borneo, kjer jih najbolj ogroža krčenje gozda zaradi širjenja palmovih plantaž, nezakonite sečnje in gradnje novih cest.

Prvič pregledali tudi korale
V zvezi so prvič pregledali tudi korale in odkrili, da so izginile na nekaterih območjih, za katere se je prej vedelo, da so tam. Prav zaradi pomanjkljivega pregledovanja v preteklosti so se odločili, da bodo opravili popolno oceno popupacije koral. Že zdaj v zvezi napovedujejo, da bodo verjetno odkrili ogroženost za 30 do 40 odstotkov koral. Posebej ogrožene so korale na otočju Galapagos, kjer jih najbolj ogroža toplo morje, ki je posledica vremenskega pojava El Nino.

Ni še prepozno
IUCN meni, da za veliko vrst še ni prepozno in jih je mogoče ubraniti pred izumrtjem. Opozarjajo, da so za izumiranje res pomembne podnebne spremembe, vendar pa to ni edini vzrok. Mnogi okoljevarstveniki so nezadovoljni, ker se večina denarja namenja za boj proti podnebnim spremembam, medtem ko se predvsem na politični ravni zanemarja biotska raznolikost, čista voda in izginjanje gozda.

Če bi ljudje sodelovali ...
Vodja za pripravo Rdečega seznama Craig Hilton-Tailor je dejal, da so njihova opozorila namenjena tako politikom kot običajnim ljudem. "Če bi vsi na planetu sodelovali in sprejeli trajnostni način življenja, bi mnogo teh težav izginilo", pravi in v isti sapi priznava, da do takega sodelovanja ni prišlo še nikoli v človeški zgodovini.

G. V.