S pomočjo novega programskega orodja Wikipedia Scanner želijo preprečiti nezaželene vnose. Foto: www.wikipedia.org
S pomočjo novega programskega orodja Wikipedia Scanner želijo preprečiti nezaželene vnose. Foto: www.wikipedia.org
Gerry Adams
Vatikan je iz zapisa o Gerryju Adamsu umaknil povezave na časopisne članke, ki obremenjujejo voditelja Sinn Feina. Foto: EPA

Posebno programsko orodje Wikipedia Scanner, ki so ga razvili ameriški raziskovalci, je razkrilo, da je ameriška obveščevalna agencija Cia med drugim posegla na stran o iranskem predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, Vatikan pa na stran o voditelju glavne severnoirske katoliške stranke Sinn Fein Gerryju Adamsu.

Cia je tako pri življenjepisu iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada pred poglavjem o nalogah njegovega predsedovanja pripisala vzklik "Wahhhhhh!", sicer pa je posegala tudi v besedili o svojem nekdanjem direktorju Porterju Gossu in televizijski zvezdi Oprah Winfrey.

Wikipedia Scanner je tudi razkril, da so pri vsebini o Gerryju Adamsu s pomočjo računalnikov v Vatikanu odstranili spletne povezave na časopisne članke iz leta 2006, ki govorijo o tem, da so bili v avtomobilu, uporabljenem pri dvojnem umoru leta 1972, najdeni Adamsovi prstni odtisi.

Wikipedia Scanner je namenjen večji preglednosti pri vnosih v spletno enciklopedijo Wikipedio, kjer lahko obiskovalci sami urejajo in dodajajo vsebine. Opravil je zelo obsežno delo - vseh 5,3 milijonona vnosov je povezal s spletnimi naslovi tistih, ki so vnose naredili, pri čemer se je razkrilo, da jih pogosto opravljajo tudi organizacije in podjetja.