Bo z Windows Azure konec prostorske stiske na domačih računalnikih? Foto: MMC RTV SLO
Bo z Windows Azure konec prostorske stiske na domačih računalnikih? Foto: MMC RTV SLO
Windows Azure
Storitev je še v zgodnji razvojni fazi. Foto: MMC RTV SLO

Namesto tega bo storitve Windows Azure, ki sodijo v tako imenovano kategorijo računalniških storitev v oblaku, Microsoft gostoval v svojih podatkovnih centrih po svetu. Na začetku bo uporabljen podatkovni center v Washingtonu, kasneje pa naj bi odprli še dodatne centre v ZDA, za tem pa še drugod po svetu.

Storitev, ki jo je prvi mož Microsofta prvič omenil pred nekaj tedni pod delovnim imenom Windows "Cloud", naj bi omogočala gostovanje Microsoftovih lastnih storitev, kot tudi spletne storitve neodvisnih proizvajalcev. Zagotovo bodo na novi platformi in v centrih gostovane storitve Live Services, kasneje pa pridejo na vrsto še Dynamics CRM, SharePoint, SQL Server in druge storitve.
Razvoj spletnih storitev v okolju Windows Azure bo potekal na podlagi orodij .NET, ki jih bodo dopolnili z novimi dodatki in storitvami. Razvijalci bodo morali pri razvoju uporabiti tudi posebne predloge, ki jih bo Microsoft s časom dopolnjeval. Ključni del platforme je programska oprema za nadzor infrastrukture Fabric Controller, ki bo omogočala upravljanje celotne življenjskega cikla gostovanih aplikacij, uravnavala uporabljena sredstva in skrbela za zanesljivost delovanja.
Ta hip je Windows Azure še zelo zgodaj v razvojni fazi, Microsoft bi temu rekel "technology preview", uradno pa naj bi bila dokončna različica na voljo tedaj, ko bo Microsoft objavil tudi naslednji operacijski sistem za osebne računalnike imenovan Windows 7. Windows Azure bo tekmoval s podobnimi storitvami, ki joj že nudita Google in Amazon.com, Microsoft pa stavi predvsem na kasnejšo tesno integracijo z namiznimi operacijskimi sistemi.


Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič