Znanstveniki so več let razvijali umetno oko. Foto: NN
Znanstveniki so več let razvijali umetno oko. Foto: NN

73-letnega Rona so poskusno operirali pred sedmimi meseci v londonski očesni bolnišnici Moorfields. Kot pravi sam, zdaj zaznava bele črte na cesti in barve nogavic, za to pa se lahko zahvali Argusu II, kot se imenuje njegovo bionsko oko.

Slednje uporablja kamero in videoprocesor, nameščen na sončnih očalih, ki potem ulovljene podobe brezžično pošlje majhnemu sprejemniku na zunanji strani očesa. Sprejemnik podatke po tankem kablu posreduje elektrodam, nameščenim na očesni mrežnici, ki so specializirane celice, ki se odzivajo na svetlobo. Ko so te elektrode vzdražene, pošljejo sporočilo možganom, ki lahko prepoznajo vzorce svetlih in temnih točk, odvisno od tega, katere elektrode so bile vzdražene.

Bionsko oko je razvilo ameriško podjetje Second Sight, doslej pa so napravo namestili 18 bolnikom po svetu, od tega so trije Britanci, ki so oslepeli po vnetju mrežnice. "Trideset let nisem videl popolnoma nič, vse je bilo črno, zdaj pa skozi pronica svetloba. Čudovito je," je dejal 73-letni Ron.

K. T.