Seks je ena najpomembnejših stvari v človekovem življenju. Foto: EPA
Seks je ena najpomembnejših stvari v človekovem življenju. Foto: EPA

Raziskava kanadskih strokovnjakov, v kateri je sodelovalo 20 obrezanih in 20 neobrezanih moških, je pokazala, da ni razlik pri vzdraženju med obrezanimi ali neobrezanimi moškimi. Raziskava je vzdraženost merila le pri dveh točkah na penisu, medtem ko so pri neki drugi raziskavi, ki so jo izvedli v ZDA, vzdraženost merili na 19 točkah, sodelovalo pa je 163 moških. Tukaj se je nasprotno pokazalo, da je pet najobčutljivejših točk ravno v delu penisa, ki ga obrežejo, poroča New Scientist.

Ameriški raziskovalci menijo, da bi njihovi kanadski kolegi ugotovili enako, če bi v raziskavi sodelovalo več moških in bi meritve opravili na več kot dveh točkah penisa. Ob tem so ameriški raziskovalci zanikali, da naj bi jih financirala organizacija, ki nasprotuje obrezovanju.

Obrezani moški naj bi imeli kar 60 odstotkov manj možnosti za okužbo s HIV-om kot neobrezani, so pokazale raziskave v Afriki, zato je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izdala priporočilo heteroseksualnim moškim, da si obrežejo penis.