Bodo vozili tudi po slovenskih cestah? Foto: Terrafugia
Bodo vozili tudi po slovenskih cestah? Foto: Terrafugia

Najnovejše tehnološko čudo je načeloma dostopno vsem - dokler le imate v žepu zadostno gomilo cekinov. Proizvajalec, podjetje Terrafugia, ga označuje kot "cestno letalo", saj je skonstruirano tako, da lahko nemoteno vzleta s ceste in pristaja nazaj nanjo.

Podjetje je vozilo razvijalo že leta (od 2008), a šele zdaj je ameriška institucija, pristojna za odobritve vozil za promet, dovolila javno uporabo. Poimenovala ga je "lahko športno zračno plovilo". Za takšen preskok je moralo podjetje težka vetrobranska stekla zamenjati z lažjimi plastičnimi, hkrati pa uporabiti težje in vzdržljivejše pnevmatike, primerne za pritiske pri pristajanju.

Vozilo, ki stane 250.000 ameriških dolarjev, lahko vozi kdor koli z izpitom, a vseeno ne bodo mogli kar tako vzletati in pristajati na cestah. Za letenje vseeno potrebujejo tudi licenco za pilotiranje letala, vzletanje in pristajanje pa bo dovoljeno le na pravih letališčih.

Kot navajajo v podjetju, je potrebnih 10.000 evrov predujma že plačalo okoli 100 kupcev. Tehnični podatki: najvišja hitrost 185 kilometrov na uro, doseg: 787 kilometrov, masa: 650 kilogramov. Pri letenju porabi 18 litrov na sto kilometrov, na asfaltu pa za isti doseg 15 litrov.