Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Od letal do vlakov, od avtomobilov do tovornjakov ... vsi ustvarjajo emisije," je v uvodu poudaril britanski minister za trgovinsko politiko Greg Hands na dogodku v organizaciji Britansko-slovenske gospodarske zbornice. Ob napovedih, da naj bi se v dveh desetletjih število avtomobilov na cestah po svetu podvojilo, bo treba po njegovih besedah emisije precej omejiti.

Velika Britanija je na to pot po ministrovih besedah stopila odločno. Že danes je, kot je povedal Hands, ceneje voziti do okolja prijaznejša vozila kot avtomobile na bencinski in dizelski pogon, kmalu pa bodo tudi cenejša.

Takšna vozila bodo obenem prispevala k zdravju ljudi, saj bo na ulicah manj izpustov, hkrati pa bodo zmanjšala odvisnost od drage nafte, je še naštel prednosti.

Profesor na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru Matjaž Knez je glede prihodnosti optimističen in ambiciozen. Da bi izpolnili podnebne cilje in do leta 2050 dosegli ogljično nevtralnost, je treba po njegovih besedah postoriti še veliko. Precej bo odvisno tudi od razvoja in konkurenčnosti cen te alternativne tehnologije, je dodal.

Knez meni, da bi bilo treba več pozornosti nameniti izobraževanju mladih in splošne javnosti. "Če bodo ljudje razumeli, da ni plana B, in če bo politika jasno podprla zeleni prehod, potem bodo te tehnologije postale del našega vsakdana," je še dodal.

Po Knezovih besedah je razvoj alternativnih tehnologij vedno povezan z znanostjo in raziskavami. "Ne smemo biti prepozni, in tu nastopi vloga politike, da pokaže več ambicij," je povedal.

Na dogodku je z videonagovorom sodelovala tudi ministrica za šolstvo, znanost in šport Simona Kustec. Poudarila je pomen raziskav v prehodu v obetavno prihodnost. Mobilnost in promet morata z raziskavami v prihodnost z roko v roki, je dejala.

Ministrica je še dodala, da je treba pri načrtovanju zelene prihodnosti v proces vključiti čim več deležnikov in idej.

Britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler je sklenila, da Slovenija in Velika Britanija delita pogled na podnebne spremembe in zaveze, kako se proti njim boriti. Dodala je, da je v petih mesecih, odkar je v Sloveniji, videla mnogo priložnosti za sodelovanje obeh držav na področju znanosti in inovacij.