Izraelski strokovnjaki so zvitke že skenirali in jih digitalizirali, tako da bodo na spletu dostopni v nekaj mesecih. Foto: EPA
Izraelski strokovnjaki so zvitke že skenirali in jih digitalizirali, tako da bodo na spletu dostopni v nekaj mesecih. Foto: EPA
Zvitki
Sodelovanje z Goglom bo razveselilo marsikaterega zgodovinarja in ljubitelja antičnih dni. Foto: EPA

Kumranski zvitki, ki so jih našli med letoma 1947 in 1956 v enajstih jamah v okolici vadija Kumran, veljajo za enega najpomembnejših, a hkrati tudi najskrivnostnejših in najbolj varovanih arheoloških odkritij na svetu. Gre za 2.000 let staro zbirko hebrejskih, aramejskih in grških dokumentov, ki veljajo za edine judovske dokumente iz Biblije, ki so bili napisani v tem času. Zato so pomemben dokaz, ki nam lahko veliko pove o političnem in verskem življenju tistega časa. Najmanj eden izmed dokumentov je nastal v času od 21. leta pr. n. št. do 61 leta n. št.

Vrsto let so se strokovnjaki pritoževali, da je dostop do te dediščine preveč omejen, zdaj sta se Google in Izrael dogovorila, da bosta raziskovalcem in javnosti omogočila prvi celovit pregled in vpogled v rokopise, po katerih bo mogoče tudi računalniško brskati. Ko bo sistem dodelan, bo lahko prav vsak prebral in pregledal natančne kopije originialnih papirjev, na voljo pa bodo tudi angleški prevodi besedil. Za vse to ne bo treba odšteti niti centa.

"Združili bomo preteklosti in prihodnost, da bi vsem nam omogočili, da bomo imeli kaj od tega," je dejal Pnina Shor iz izraelskega urada za antične umetnine in dodal, da bi bil projekt lahko končan v nekaj mesecih.

Kdo jih je napisal?
25 odstotkov zvitkov sicer predstavljajo tradicionalna judovska religiozna besedila, ki jih ni v predpisani hebrejski Bibliji. Med njimi sta tudi Enochova knjiga in Levijev testament. 30 odstotkov najdenih spisov predstavljajo komentarji Biblije in druga besedila, povezana z verovanjem, pravili in pogojih o članstvu judovske sekte, ki je živela na območju Kumrana. Drugih 15 odstotkov je za zdaj še neprepoznanih.

Obstaja več hipotez, kdo je napisal dokumente. Po eni teoriji naj bi jih napisali in skrili na kumranskem območju živeči Eseni. Po drugi teoriji, ki jo je leta 1963 postavil Karl Heinrich Rengstorf z univerze v Münstru, naj bi zvitki izvirali iz judovskega templja v Jeruzalemu. To teorijo je večina znanstvenikov zavrgla, rekoč, da so bili zvitki napisani v Kumranu, ne le preneseni tja.

Neka tretja teorija pravi, da so le del zarote, napisali pa naj bi jih Nezemljani. Zagovorniki te teorije se sklicujejo na pisanje o Nefilimih, ki naj bi bili izumrla rasa velikanov. Po drugi strani tudi menijo, da v Bibliji obstajajo dokazi o Nezemljanih. Prve zapise je našel beduinski pastir Mohamed Ahmed El Hamed, ki so ga klicali volk, nekje okrog leta 1947, medtem ko je iskal izgubljene ovce.