Bo stroj kmalu prehitel človeški um? Foto: EPA
Bo stroj kmalu prehitel človeški um? Foto: EPA

Za mnoge je samo še vprašanje časa, kdaj bodo stroji v nekaterih pogledih postali pametnejši kot njihovi ustvarjalci. Če se bodo takšne napovedi uresničile, so nekateri prepričani, da bo imelo to pomembne posledice za človeštvo.

Tehniki in znanstveniki iz Silicijeve doline so na srečanju že slikali prihodnost, ki je bila do pred kratkim samo stvar znanstveno-fantastičnih filmov: računalniki z umetno inteligenco in možganskimi vsadki. Opozarjali so tudi na potrebo po uravnavanju tega področja.

Leta 1965 je Intelov snovalec Gordon Moore natančno predvidel, da se bo število tranzistorjev na čipu vsake dve leti podvojilo. Z rezultati primerjalne raziskave glede celotne evolucije modernega človeštva, od primatov pa vse do danes, je dokazal, da je samo možganska kapaciteta človeka v tem času trikrat narasla.

Z napredkom v biotehnologiji in informacijski tehnologiji ni znanstvenega razloga, da človeško razmišljanje ne bi moglo doseči milijonkratne hitrosti. Vprašanje, kdaj bo stroj prehitel človeški um, bo tako ostalo še nekaj časa neodgovorjeno.