Tarča
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 32 glasov Ocenite to novico!
Voda
Voda je veliko bogastvo Slovenije (na fotografiji slap Kozjak pri Kobaridu). Foto: BoBo
V ustavo naj bi po tem predlogu zapisali, da ima vsak pravico do pitne vode in da za oskrbo z vodo skrbijo neprofitne javne službe. Foto: BoBo

Lučka Kajfež Bogataj v Tarči: Z vodo lahko ustvarimo zgodbo, kot Dubaj z nafto

Tarča, vsak četrtek ob 20.00 na prvem
14. maj 2015 ob 14:51,
zadnji poseg: 14. maj 2015 ob 21:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

»Če državljan nima čiste pitne vode, potem državljanov ne bo in tudi ne države,« je za Tarčo izjavil župan Loške doline Janez Komidar. Zakaj potem ni političnega soglasja o zapisu pravice do pitne vode v ustavo?

»Pitna voda za vsakogar je stvar normalne družbe in države, ne pa stvar ustave,« menijo v Novi Sloveniji, kjer nasprotujejo ustavnim spremembam, ki jih predlagajo štiri parlamentarne stranke – ZaAB, ZL, SD in DeSUS. »Seveda je pitna voda ustavna pravica, vendar nam ni treba vsega regulirati. Potem bi se lahko pogovarjali tudi o dostopnosti do čistega zraka,« pravi poslanec NSi-ja Jožef Horvat.

Zakaj je ustavna zaščita nujna?
»Pitne vode se ne sme zlorabljati v zasebne namene. Smo za omejitev podeljevanja koncesij za izkoriščanje virov pitne vode,« je dejala Maša Kociper iz ZaAb. Obrambna ministrica Andreja Katič je še v vlogi poslanke SD-ja poudarila: »Preprečiti moramo, da bi kakovostna pitna voda postala draga dobrina. Dostopna mora biti vsem.« Po njenih besedah moramo biti pozorni na velike apetite mednarodnih korporacij.

Svarijo tudi v ZL-ju: »Poskrbeti moramo, da vodni viri in preskrba s pitno vodo ne bodo privatizirani.« Miha Kordiš skozi primere iz tujine ugotavlja, da je kakovost vode, ki je prešla v roke zasebnikov, padla, narasle so cene, hkrati pa so narasli tudi dobički posameznikov in korporacij. Franc Jurša iz DeSUS-a meni, da bi morali vprašanje, v čigavem upravljanju naj bodo vodni viri, urediti znotraj strategije upravljanja državnega premoženja.

V največji stranki mencajo
V SMC-ju sicer ne nasprotujejo zapisu pravice do pitne vode v ustavo, vendar jim predlog štirih strank ni po volji. Kakšen bi bil boljši način zapisa, še ne vedo. »V mislih je treba imeti dva cilja, ki ju je treba doseči, da voda ne bo nerazumno draga za prebivalstvo ter da gospodarsko izkoriščanje vodnih virov ne bo ogrozilo oskrbe prebivalstva z vodo, kar pa je v ustavi težko zagotoviti,« razloži Simon Zajc. Po njegovem mnenju je ustavna pravica do pitne vode že zagotovljena v okviru ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja.
V stranki SDS na naša vprašanja niso želeli odgovoriti.

Predlog obsojen na propad?
Zakonodajni predlog dveh koalicijskih in dveh opozicijskih strank, vložen sredi aprila, čaka na obravnavo na ustavni komisiji, ki se bo predvidoma sešla pred poletjem. V ustavo naj bi po tem predlogu zapisali, da ima vsak pravico do pitne vode in da za oskrbo z vodo skrbijo neprofitne javne službe. Za sprejetje bi bila potrebna ustavna večina, ki pa je malo verjetna, glede na to, da pobudi ni naklonjena največja vladna stranka.

V zadnji Tarči ste gledali:

Voda: bistra in prodana
Pitni vodi, dostopnosti javnega omrežja, varovanju vodnih virov in predaji koncesij tujcem s prodajo pijačarske industrije bo posvečena drevišnja oddaja Tarča.

Novinarji so preverili, kako je živeti v slovenskih krajih, do katerih ne seže vodovod, in se odpravili v ljubljansko podzemlje, kjer so raziskali drobovje vodnega sistema, ki oskrbuje glavno mesto, izmerili pa so tudi politični utrip: bomo spreminjali ustavo?

V studiu so gostovali ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, kmetovalec Pavel Zatler, direktor ljubljanskega Vodovoda-Kanalizacije Krištof Mlakar, direktor Dane Marko Hren ter geograf in ekolog dr. Dušan Plut.

VIDEO
Voda: bistra in prodana
Ana Nađ, Tarča
Prijavi napako
Komentarji
Space Voyager
# 14.05.2015 ob 15:09
@prophetnanny: iz primerov s tujine se lahko naučimo, da lastniki vodovodnih omrežij za ta omrežja NISO skrbeli, so le pošiljali račune za vodo. Tako zvišaš donose... Po letih takšne zlorabe, ko se je začelo omrežje sesuvati, so bile države prisiljene nacionalizirati in zelo drago sanirati. Ne rabimo ponavljati teh napak.
Space Voyager
# 14.05.2015 ob 15:07
Po pravici povedano... Raje ustavno zaščitimo tudi zrak. Pa še napišimo, da morajo biti zdravstvo in šolstvo javna dobrina. Sicer bo slej kot prej kdo priletel na idejo...
ZeK
# 14.05.2015 ob 15:18
V največji stranki mencajo

seveda, ta stavek v vseh vsebinski temah najbolje opredeljuje Cerarja in SMC.
Buldog
# 14.05.2015 ob 15:20
@prophetnanny
14.05.2015 ob 15:06

Madžarska je privatizirala vodno omrežje, vodna črpališča, podelila koncesije,... Voda je izjemno draga, omrežja se ne vzdržujejo,... Po prenehanju koncesij bodo davkoplačevalci plačali sanacijo omrežja.

Znani so primeri iz določenih predelov Argentine, kjer je znana tovarna pijače pokupila vodne vire in je voda iz pipe dražja od te znane pijače v trgovini.
ZeK
# 14.05.2015 ob 15:25
nekaterih zadev ni potrebno ustavno zaščititi, ker so same po sebi vedno navzoče.
naprimer slovenska neumnost.
Bivši uporabnik
# 14.05.2015 ob 15:31
Butale - vi dont nid many, vi nid brajn
GORILA
# 14.05.2015 ob 15:20
Podpiram idejo o privatizaciji vodnih virov, kajti le stvari ki imajo gospodarja oz. je nekomu mar za njih, se ohranijo. Primer: kdaj je pes bolj srečen, če je v zavetišču ali če ima gospodarja??? Vidite, vsaka stvar mora imeti gospodarja. Pravica do zasebne lastnine je od Boga dana pravica!

lep primer si navedel... mislim, v smislu kdo rabi gospodarja!
what?
# 14.05.2015 ob 15:17
lepo da je NSi tako očitno na strani kapitala in privatizacije vodnih virov. fajn.
No ja, politikom ne bi bilo hudo, bi si kot funkcionarji nabrali dosti podpornih sredstev od raznih podjetij tipa Nestle. Samo da se ne bojo pred volitvami spet prodajali kot domoljubna in državotvorna stranka - prodali bi pa takoj največji zaklad Slovenije. Verjetno bi tudi gozdove Ljudmila zdilala po ugodni ceni prvemu ki pride mimo s kovčkom polnim "politične podpire".
manrose.
# 14.05.2015 ob 16:24
V stranki SDS na naša vprašanja niso želeli odgovoriti.

SDS caka na pomembne teme, kot so Jansa, Janez Jansa, Ivan Jansa in SDS. Morda se, ko bo kdo pljuval partizane in zalil domobrance. To je tisto, kar rabimo SLovenci, kar je nasa prihodnost, ne pa pitna voda in zrak.
hamurabi272
# 14.05.2015 ob 15:10
To se mi zdi nujno. Enostavno vedno se tezi k temu da pride do zasebnolastninskega omejevanja. Edina stvar ki te pijavke omejuje je tehnika. Ce bi bilo mozno privatizirati zrak, bi to ze negdo naredil. Ampak dokler to ni mozno je treba predhodno prepreciti kaksne taksne oslarije
škorpijonček93
# 14.05.2015 ob 17:46
Voda mora ostati javno dobro in biti v ustavi !!!! samo drznite si jo privatizirati
ro004
# 14.05.2015 ob 17:46
V Ameriki se je zgodilo, da so bili kmetje kaznovani, ker so s streh lovili deževnico. Toliko o demokraciji.
jože1956
# 14.05.2015 ob 15:50
Zrak pa je težko zaščititi, veter prinaša onesnaženje od drugod. To je samo preusmerjanje pozornosti stran od problematike privatizacije pitne vode.
djurif
# 14.05.2015 ob 17:13
No, ko enkrat ne bom imel dostopa do vode in ostalih osnov za življenje, potem pa definitivno dam ves svoj denar za orožje in grem sestrelit vse pristojne za to. Pa če crknem takoj po tistem.
Verjemite, nisem edini, ki bi to naredil. Če ne bi radi imeli vojne, potem pustite vodo in podobno povsem pri miru.
goto
# 14.05.2015 ob 16:27
če v največji stranki mencajo, se kar samo ponuja:
Stranka MenCanja
Barry Soetoro
# 14.05.2015 ob 18:09
Pitna voda mora biti zastonj za vse državljane, o tem se nimamo kaj pogovarjati. Zakaj je sploh problem, voda je del obnovljivega naravnega procesa, nihče je ne proizvaja, stroške vzdrževanja javnega vodovoda pa itak nosi industrija. Za tiste, ki z vodo služijo, pa seveda ne sme biti zastonj, niti njihove potrebe ne morejo presegati potrebe posameznikov, ki jo potrebujejo za golo preživetje.
Vprašanje je torej ekonomija, kako vključiti stroške vzdrževanja vodovodov v neke finančne tokove, kar bi morala biti skrb posameznih krajev. Včasih so imeli ljudje vodnjake, danes ni več treba, čeprav je princip isti. Ne rabimo več vode ampak mora pitna voda postati bolj dostopna, občine bi morale urediti tudi mestne pipe in izvire ob turističnih poteh, poenostaviti zasilne priključke ter druge rešitve, za izjemne okoliščine, šele potem bi imeli res nekaj od vsega tega tekočega bogastva. Tako pa gre predvsem za regulacijo in urejanje zakonskih razmejitev nad lastništvom in prometom s posameznimi viri, če ne bomo ustvarili civilne iniciative, z močno agendo in vizijo, bom imeli spet same stroške in bomo na koncu še žejni.
jože1956
# 14.05.2015 ob 15:48
Teren za privatizacijo vode v Sloveniji se že pripravlja, položnice za vodo so v samo enem mesecu zrasle skoraj za 100%, tako pri nas, ponekod še več. Enako se dogaja s položnicami za odpadke, ker se gre za surovine in velik biznis, bodo tudi odpadki počasi prešli v roke velikih. Tukaj bo imel velik kapital (multinacionalke) glavno in odločujočo besedo, če se temu ne bomo vsi energično zoperstavili.
luckyss
# 14.05.2015 ob 20:42
No, to je pa res višek..
Da mi gre admin brisat komentar v katerem opozarjam da je voda last nas državljanov ;)
In, da je že razprava o privatizaciji vode neumnost ali celo zločin proti človeštvu..
ro004
# 14.05.2015 ob 17:35
Pitna voda za vsakogar je stvar normalne družbe in države, ne pa stvar ustave,« menijo v Novi Sloveniji

Kdaj je pa bila Slovenija normalna družba?!

A politične stranke res ne morete nikoli stopit skupaj tudi, ko gre za vitalne interese slovenskega naroda?
Avstrijci so v Makedoniji kupili Elektro, pa imajo zdaj dvakrat dražjo elektriko.

Še semena in prepoved gensko spremenjenih oranizmov je treba dati v ustavo!
luckyss
# 14.05.2015 ob 20:21
Sicer pa mi debatiramo, naše vode pa se že prodajajo (Radenska, Laško;)
MisiM
# 14.05.2015 ob 19:50
Voda ne obstaja zaradi ljudi, zato se ne bomo o njej povarjali kot o nečem našem, kar lahko privatiziramo. Je pravica vseh in tako naj tudi ostane. Ne razumem, zakaj bi se ta vir sploh moral privatizirati. Država mora priskrbeti, da bomo imeli čisto in neoporečno pitno vodo prav vsi državljani, saj zato pa že itak preveč plačujemo v državno blagajno.
Norland
# 14.05.2015 ob 16:13
Nova Slovenija - Krščanski neoliberalci....oksimoron
Tao3
# 14.05.2015 ob 15:43
Ko se bo kakšen pameten neoliberalist pojavil, ki bo želel privatizirati tudi zrak, bomo tudi to zaščitili. Trenutno lobiji grabijo samo po pitni vodi ...
grafikon
# 14.05.2015 ob 20:37
Administratorji tukaj spet nimajo želodca za resnico, raje brišejo komentar. Klasika.

Pač... če država zajebe vodo, mi zjebemo državo.
jureimacure
# 14.05.2015 ob 17:05
Kaj vam ni jasno? Voda je moja, tvoja, naša.
pepar
# 14.05.2015 ob 16:52
To da se sploh pogovarjamo o ustavni zaščiti nečesa,kar je osnova za življenje,kaže kako gnil,gangrenast je sistem v katerem živimo.
Oziroma, kako povampirjeni so nekateri v hlastanju za denarjem.
V osnovi so taki dogodki zametki hudih morij,tudi takih,ki so se na žalost pri nas dogajali po drugi svetovni vojni.
Tisti dogodki so imeli zametke v hudem izkoriščanju ljudi še pred vojno in velik del krivde za nedolžne žrtve nosijo prav takratni buržuji.
Očitno se nekateri niso iz zgodovine čisto nič,ama res čisto nič naučili.
Groza.
1984
# 14.05.2015 ob 16:06
Poglejte kako v Sao Paulu služijo privatniki v "javno-zasebnem" partnerstvu na račun prbivalstva. Ne samo da mastno služijo še vode ne dostavljajo ljudem ; voda ki je ni je najdražja ( pač tržna ponudba-povpraševanje).Katastrofa.
LjudjeSoOvce
# 14.05.2015 ob 15:35
Ko bo prophetnanny oddal(a) komentar, ki ni povezan z miselnostjo iz 10ega stoletja, si od "veselja" privoščim pivo.
larbitron
# 14.05.2015 ob 14:58
Pri tem je treba pazit samo, da to ne bo pomenilo, da če ne plačaš položnice za vodo, da ti je ne smejo odklopit.
20657
# 14.05.2015 ob 19:21
Sem za ustavno zaščito zraka poleg vode. Sicer je čist zrak posredno že zagotovljen kot človekova pravica prek Sveta Evrope, vendar ne škodi, če je zapisan še v ustavi.

@larbitron: neplačniku bi se vodo smelo kvečjemu pripreti, nikoli zapreti. Z zapiranjem se namreč revežu, ki položnice ne zmore plačati, naredi nesorazmerno veliko škodo, na primer na zdravju. Poleg tega niso revni krivi za težave v družbi, to je turbokapitalistična laž; zagotavljanje vode nezmožnim plačila je skoraj zastonj, družba, ki jim je iz privoščljivosti ne da, pa ni vredna svojega imena.
dioda
# 14.05.2015 ob 15:43
Najbolš, da še človeško moralo ustavno zaščitmo?!
luxmundi
# 14.05.2015 ob 16:29
S papežem Frančiškom je v srcu katoliške vere prišlo do velikih sprememb. Kdaj bo to prišlo do gospe Ljudmile?
KLIPAN
# 14.05.2015 ob 21:35
Ko privatizirajo vodo nam ostane samo še OBOROŽEN UPOR!!!
Tu se začne revolucija!!
@twwwter
# 14.05.2015 ob 20:56
Največ je govora o slabem upravljanju in ravnanju z vodo. Spet tipična zapovedana kampanja z znano mantro: "država je slab gospodar", zbor v ozadju pa "privatizacija, odreši nas vsega hudega".
arto44
# 14.05.2015 ob 17:41
Če ustavno zaščitimo vodo, bi morali zaščititi tudi zrak?

kaj pa davki zaradi co2 ?

se sploh zavedate , da ljudi zapirajo m ker zbirajo deževnico?
vode pa mi nihče more računat , ker jo ni nihče naredil. ali jo je naredila mati narava ali bog. naj reče da je mati narava ali bog ..... bomo videli kako trdoživ je ta faktor..........
notwhoyouthink
# 14.05.2015 ob 16:11
Ogenj, voda, zrak, svoboda!!

Vse to bi bilo treba zaščitit :)
DrKult
# 14.05.2015 ob 15:47
@prophetnanny, daj nehaj si bluzit cele dneve, pa poglej okrog sebe po svetu. Privatnost lastnine ne zagotavlja bogastva države, to je pač posledica v kapitalskih centrih sveta, ki v bistvu cel svet izkoriščajo za svoje dobro. Ko pa pogledaš v druge države, ki so periferija, katere del smo tudi mi, pa ni pomemben nivo privatne lastnine.

NE privatizaciji vode in zraka! Če naj bo ena pravica popolnoma univerzalna in nič ne sme poseči v njo, potem naj bo to pravica do življenja, brez zraka in vode pa živeti se ne da!
oliva
# 14.05.2015 ob 20:10
O hvalabogu.
Vsaj tukaj je več razumnih komentarjev oz. vsaj približno podobno mislimo. :)

... da moraš do vsake pikice predvideti, da se čez desetletja ne bo kdo vadil na to oz. da ne bodo spodbijali samoumevnega razumskega birokratsko.
Bivši uporabnik
# 14.05.2015 ob 19:42
Ali kdo ve, v kolikšnem obsegu smejo novi lastniki pivovarne in radenske izkoriščati vodne vire? O tem novinarji ne pišejo, to sploh ni tema. Omenjam zato, da ne bom kdaj presenečen ugotovil, da nam pitne vode zmanjkuje, ker jo preveč načrpajo za stekleničeno prodajo piva in radenske in še česa. To bi bilo lepo: v ustavi zagotovljena pitna voda, tuja podjetja pa bi kljub temu imela več pravic kot navaden človek. Pa še: ali kdo od nas ne plačuje položnic za vodo? Ne nasprotujem obračunavanju distribucije in vzdrževanja, ker je treba vzdrževati infrastrukturo, ampak če porabljene količine vode ne plačaš, ostaneš brez nje in pika. In kje je potem moja pravica do vode?
@twwwter
# 14.05.2015 ob 22:05
Lučka Kajfež, treba je vedeti, da manj ko je govora o dobri slovenski vodi v tujini, bolje za nas. Tudi za ceno, da ne naredimo nobene poslovne uspešnice z njo. Ob napovedih, da bo voda nafta bodočnosti, si lahko obetamo samo vojne in revščino. Pri tem nas naša mala vrla vojska, za katero vi ne bi dajali sredstev, niti vsaj malo ne bo zaščitila.
X66
# 14.05.2015 ob 21:38
Govorijo o porabi vode! Toliko litrov porabimo za to, toliko za ono,... Vodo kvečjemu uporabimo. Kaj ostane v vodi po uporabi pa je lahko problem.

Zek je napisal:
Lučka Kajfež Bogataj v Tarči: Z vodo lahko ustvarimo zgodbo, kot Dubaj z nafto

ni kaj dodati!

Mislim, da se tu lahko doda le, da bomo Slovenci le opazovali, kako bodo z našo vodo tujci nekje drugje ustvarjali svoj "Dubaj iz slovenske vode".
X66
# 14.05.2015 ob 21:14
Največ je govora o slabem upravljanju in ravnanju z vodo. Spet tipična zapovedana kampanja z znano mantro: "država je slab gospodar", zbor v ozadju pa "privatizacija, odreši nas vsega hudega".


Država pa je praktično že privatizirana - kdo je torej slab gospodar!!
arto44
# 14.05.2015 ob 19:42
nikoli

Očitno nihče od vas ne plačuje vode.

zakaj naj bi jo pa ? same vode nikakor. je pa tudi razlika. če živiš sredi ljubljane sredi ene stolpnice ali pa če si nekje na podoželju in so predniki sami naredili vodovodni sistem
opusdei
# 14.05.2015 ob 18:19
Sds mora na posvet k usa ambasadorju?
kralj matjaž
# 14.05.2015 ob 16:47
Kakšne neumnosti.
Ampak saj vem da nekdo, ki ni nikoli delal tega ne razume.
manrose.
# 14.05.2015 ob 16:30
Privatizacijo zagovarjamo, ker je nekaj, cesar nismo doziveli v zadnjih desetletjih, kar je drugacno od neuspesne tranzicije in bi radi probali, in ker si zelimo nadvlado tujcev, saj Slovenci neradi vidimo, da je kdo drug od Slovencev bogat.
Ko boste pa placali za vsako malenkost pri doktorju po jutrja ali dva jutrja evrov, ko boste placali par sto evrov, da pride privatna policija preveriti v vaso hiso, kaj vse je odnesel vlomilec, ko boste placali mesecno 250 evrov vec komunale, da vam zagotovi cisto vodo, ko boste placevali vsa zdravila brez izjeme, ko boste placali 1800 e/kvadratni meter zemlje za grob, ko boste za otroka morali placati 10 tisoc evrov, da lahko gre v 1. letnik faksa,... ali boste razmisljali isto kot sedaj? Revolucije se bojite, zato bomo morali racunati na molitve in bozjo pomoc.
jože1956
# 14.05.2015 ob 21:53
Naša podložna politika je že tujcem prodala Radensko s koncesijo vred za črpanje mineralne in navadne vode, kar lahko smatramo kot zločin nad slovenskim narodom. Le kdo jim je dal pravico, da naravno bogastvo vsega naroda predajo v roke tujcem, enako se je zgodilo s prodajo Pivovarne Laško, kjer so jim tudi prepustili pravico do črpanja naše pitne vode za njihovo proizvodnoj, in to za male denarce. In tako z našo mineralno in pitno vodo veselo služijo po svetu. Vse to je še en velik razlog, da se pravica do pitne vode zapiše v ustavo in da se razmerja s tujci, kar se vod tiče, primerno uredijo. V naš prid in ne v prid tujcem. Sicer bomo počasi v deželi z obilico pitne vode ostali brez nje in jo drago kupovali v plastenkah od tujcev. In to svojo vodo.
rubin
# 14.05.2015 ob 21:35
v ustavo bi morali predvsem zapisati, da država skrbi da se z naravo čimmanj služi. služi naj se z delom, know howom in kapitalom ( zgradbe, stroji), ker kapital se lahko poljubno akumulira in tako konkurenca zbija dobičke, narava je pa omejena! zato bi trebalo s nepremičninskim davkom pobrat rente. izjema davka bi bil nek minimalni standard na osebo, recimo 30 kvadr. metrov. ker tudi pravica do bivalnega prostora, ne da ti nepremičninski veleposestniki pocuzajo s najemnino tretjino dohodka.
gnusmasbra
# 14.05.2015 ob 20:55
Legalni način pridobivanja vode bo v prihodnje le še iz aloe vere in kaktusov ☻
rooster
# 14.05.2015 ob 20:36
Sicer pa mi debatiramo, naše vode pa se že prodajajo (Radenska

in ne boš verjel, celo na novih trgih (češka, poljska), ki jih prej sami nismo znali osvojit
Tarča
link
So napolitanke lahko škodljivejše od cigaret?
94
16. julij 2015 ob 08:07 Napolitanke, piškoti, rogljički, vaflji, torte, pite, slane palčke, krofi, listnato testo, čips, pokovka, ocvrt krompir, margarina. Mogoč vir transmaščob, ki holesterol katapultirajo v nebo.
Več novic ...
Kazalo