Tarča
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Tarča: Omreženi in razgaljeni
Kako se upreti pastem sodobne tehnologije? (foto: RTV Slovenija)

Dodaj v

Omreženi in razgaljeni

Kolumna Jureta Brankoviča
30. oktober 2014 ob 07:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

“Dan brez prijatelja je kot posoda za med brez ene same kapljice medu,” pravi medvedek Pu. Tudi zato ne puščamo telefona predaleč tudi v najbolj intimnih trenutkih. Čeprav prav ti trenutki s tem v resnici izgubijo čar intime.

“Tudi če si s telefonom sam v sobi, si v resnici sam z vsem svetom,” je testiranje ranljivosti mobilnih naprav sklenil urednik revije Monitor Matjaž Klančar.

Velikost Velikega brata
Hiter test za Tarčo je dokazal, da je zakonito dostopen program v vrednosti petdesetih dolarjev in 55 sekund nepazljivosti lastnika telefona dovolj za razkritje vsega o njegovi preteklosti. Tudi za pregledovanje stvari, ki jih že davno izbrisal tako iz telefona kot življenja. Opazovati velikost Velikega brata iz prve vrste je zanimivo in hkrati strašljivo osupljivo početje. Osupljiva je predvsem gmota podatkov, zbranih na enem nepogrešljivem kosu osebne opreme. Besede Lenina, da je “zaupanje dobro, nadzor pa še boljši” se uresničujejo v nepredstavljivi obliki. Namesto prisilnega zunanjega nadzora smo izbrali samonadzor z napravami, ki presegajo najbolj drzne misli piscev znanstvene fantastike.

Najbolje, da takšnih vprašanj ni
Nemogoče je v številkah predstaviti, kakšne težave nam že danes povzroča sodobna tehnologija. Podjetja, ki delajo varnostno opremo, trdijo, da so težave vsako leto večje. Težave so njihov denar. Mobilni operaterji in drugi, ki imajo od sodobnih tehnologij največ, govorijo predvsem o prednostih e-sveta. Prednosti so njihov denar. Tudi zato neradi odgovorjajo na vprašanja o varnosti, nadzora ali odvisnosti. Še raje vidijo, da vprašanj ni. Čeprav se ogromno ukvarjajo s tem, kako ob generacijskem prepadu predvsem starše obveščati o tem, kaj tehnologija v rokah njihovih otrok zmore. Predvsem jih skrbi, da ne bodo prehitro iztrošili svojih kupcev. A hkrati pazijo, da takšne teme ne zmanjšajo lahkotnosti uporabe, na kateri gradijo svoje storitve in dolge čakalne vrste na novi telefon.

So odvisnosti in so starši
Še pred desetimi leti bi si težko zamislili odvisnika, ki doživlja ob pomanjkanju spleta abstinenčno krizo, primerljivo z vsako kemično drogo. Danes to ni samo možnost, temveč je to resničnost. Najmlajšo generacijo, ki trenutno drvi proti lepemu novemu e-svetu, to še čaka. Še pred nekaj leti ne bi pomislili, da se bodo organizirani ljubimci, navidezni prodajalci in posojilojemalci preselili v vzporedni elektronski svet, iz katerega še lažje izginejo skupaj z denarjem naivnih uporabnikov. Za takšne smo povprečni uporabniki zanimivi še veliko bolj kot za prisluškovanja in elektronska sledenja, ki se jih najpogosteje bojimo. Na koncu prinesemo v krajšem času več denarja. Ni zakona ali ustanove, ki bi ščitila človeka pred lastnim pohlepom in naivnostjo.

Dan brez elektronskih sledi
Se je torej elektronskemu svetu mogoče popolnoma izogniti? Ne, je resignirano ugotovil po celodnevnem preizkusu novinar BBC Rory Cellan Jones. Znebil se je vseh elektronskih naprav, plačeval z gotovino in se ognil neskončnemu številu londonskih varnostnih kamer. “Morda bi morali prebrati drobni tisk pri nameščanju programov s spleta, namesto da privolimo. “Strinjam se.” Ali pa bi morali potrošniki zahtevati več preglednosti in povratnih informacij od tistih, ki zbirajo naše podatke,” je zapisal. A ga je na misiji upora tehnologiji na koncu izdal najboljši prijatelj. Dobesedno. Ko je peljal na sprehod globoko v gozd daleč od tehnoloških pošasti svojega psa, je z njima odšel tudi pasji čip, s katerim se hitro pride do podatkov o lastniku. A kaj ko je dan brez prijatelja, kot bi rekel medvedek Pu, kot posoda za med brez ene same kapljice medu.

TARČA, ob 20. uri na prvem

Jure Brankovič, Tarča
Prijavi napako
Komentarji
uizzi
# 30.10.2014 ob 08:24
Kdor pošteno živi se resnično nima česa bati,

Modrijan6

Tako zlahka se pa jaz ne bi odrekel svojim svoboščinam.
B in .
# 30.10.2014 ob 08:22
Kdor pošteno živi ... podatki se lahko hitro zlorabijo v najrazličnejše namene proti uporabniku. In ni samo to.
Živeti pod lupo velikega brata je približno tako svobodno, kot živali v živalskem vrtu. Sej jim ni nič hudega, kajne ...
svitos
# 30.10.2014 ob 08:16
Modrijan6@ Ne gre za bati gre za vsiljivost! Pa si namaži "velikega brata" na kruh ter ga pojej.. Ljudje smo po naravi zelo komot ali pa leni in vzamemo vse kar se nam ponuja na pladnju oziroma servira! Posledic se pa nihče ne zaveda ...Očitno smo še nezreli za določene zadeve..
Norland
# 30.10.2014 ob 08:11
Prav pogrešam čase ko ni bilo mobitelov in si moral prijateljem zvoniti na vrata. Vsa ta nova tehnologija je uničila tisto pristno človečnost..
Banban
# 30.10.2014 ob 08:30
jaz se popolnoma nic ne bojim, kaj bodo nasli na mojih padih in telefonih. Mi gre pa na zivce, da lahko marsikdo brska po mojem lajfu, me slikari z 2000 kamerami in zagotavlja, da to je samo v moje dobro. No, ne! Ni! s podatki ki jih puscamo za sabo uspesno preucujejo nase potrebe in zanimanja, pol pa nam ponujajo zadeve prek google adsov in podobnega,in nas pocasi usmerijo proti cerem. Podobno se mi zdi v bloku videt reklamo za najvecjega distributerja hitre hrane, in jogurt za pospesitev prebave. Najprej ti prodajo cement za zelodec, pol pa se neki da gres drug dan lahko srat.....lepi novi svet. Vedo s cim nas zastruplajo, in nam prijazno ponudijo protistrup.
Robiland
# 30.10.2014 ob 09:22
Osebno sem se uspel otresti tvja in "socialnih omrezij", kar stejem kot uspeh, edino tale malenkost z internetom bo problem, ampak, so dobre strani, piratiziram vse od filmov do softwarea, glasbe seveda....pac, nisem ovca, da bi jim svojo zasebnost zastonj prodal.
oziris.va
# 30.10.2014 ob 08:04
Se strinjam. Ljudje smo na eni strani postali preveč odvisni od vse te elektronike, programja in informacij*, na drugi strani pa smo nepazljivi in lepo ter pridno delimo vsemogoče informacije ... Npr. eden od znancev je na Facebook prilepil sliko žene, kako doji otroka, zraven pa napisal mere njene postave, kilogramo in kakšen modrček ji bo kupil za rojstni dan :) En drug pripetljaj pa je kolega, ki je pravtako na Facebooku oglaševal, da so odpotovali na morje, pridejo čez dva tedna ... hiša pa seveda prazna.

* tudi jaz recimo RTV spletno stran dnevno obiščem večkrat in rad berem vaše članke, novice, TV v tem smislu že skoraj ne spremljam več)+
SamoRes
# 30.10.2014 ob 10:45
Saj vidimo na Madžarskem. Lahko si lačen, lahko pretepajo soseda, ker je črn, lahko s tabo delajo kar hočeš, na ulico greš samo, ko ti zagrozijo z zmanjšanjem internetnih pravic.

Stavim, da lahko prevzamem oblast na naslednjih volitvah, samo volilno pravico spustim na 16 let in vsakemu obljubim ob zmagi najnovejši ajfoun.
uizzi
# 30.10.2014 ob 08:37
Alternativava je vladni nadzor.

Ampak ne vladni nadzor nad uporabniki, ampak vladni nadzor nad ponudniki. Zahtevo po večji varnosti potrošnika bi morale vlade postavljati, ne sami potrošniki, ki plačujejo vlado tudi za varnost.

Tako pa vlade sodelujejo s ponudniki v skupnem cilju, da razgalijo potrošnika. Narobe svet.
DoubleB
# 30.10.2014 ob 08:22
Obvezen ogled: Glenn Greenwald: Why privacy matters
jo-jo
# 30.10.2014 ob 08:58
@Modrijan6:
Kdor pošteno živi se resnično nima česa bati, tudi velikega brata ne. ......Facebook ti jemlje zasebnost...

Odločite se, kaj bi radi.
bojanvasiljevic
# 30.10.2014 ob 10:22
Obvezen izklop interneta čez vikend.
KLIPAN
# 30.10.2014 ob 10:07
Zadnjič sem nekje bral, zakaj so Ameriški, predvsem orožarski, energetski, biotehnološki in ostali lobiji tako močni v Evropi.
Ker imajo od vseh politikov, ki odločajo vsaj eno zadevo, ki je za te politike "škodljiva".
Ko se pogajanja bližajo koncu in če ne gre drugače, se zadeva vedno konča tako-dne tega in tega ste bili na tej in tej internetni strani, ali pa ste bili tam in tam z to osebo ipd.
Če ne želite, da to pride v javsnost oz., da za to izvedo vaši najbljižji, uredite da bo ta in ta zakon šel skozi. Preprosto.
Zato pa EU tako strastno sledi Ameriki tudi v vseh nelogičnostih, zato so tajni sporazumi, ki lahko pridejo v javnost komaj čez nekaj let itd., itd.
Seveda ne trdim, da je to res, če pa je vsaj 1% tega dejansko res, pa je to strašljivo.
KLIPAN
# 30.10.2014 ob 10:00
In mi smo se bali Udbe??
kozorog1973
# 30.10.2014 ob 08:50
jaz sem praktično samo na mmcju kar se tiče teh "družbenih omrežij", Twiter,Friendster, Myspace, Facebooki in ostalo sranje je bilo stvar 5 minut, potem pa sem zablokiral račun:)
oliva
# 30.10.2014 ob 12:36
@Modrijan6, se strinjam, ampak to je tvoja in moja stvar, nikakor ne nekoga tretjega.

Dejansko bi zaradi takega moral folk na noge, vendar se to ne more zgoditi, ker so seveda te mašinerije vedno par korakov pred. Se že poskrbi, da ostane folk neenoten, apatičen ali mu gre po drugi strani še vseeno predobro, vsaj tolikim, da se potem ne more nikoli nič premakniti in zgoditi.

@perousia, grozljivo to kar pišeš, sploh če pomisliš, s strani kolikih ljudi z duševnimi motnjami (ali so bili vsaj tako diagnosticiorani) si pred več desetletji (!) vse to že poslušal, oni pa bili zasmehovani, v resnici pa pogosto dobesedno jasnovidni.
Svašta se dogaja, česar si povprečen človek misliti ne more!
...
perousia
# 30.10.2014 ob 09:33
Pred nekaj dnevi sem bral članek v reviji BBC science, da so znanstveniki uspešno izvedli umetno telepatijo. Človeku so poskenirali njegove misli in jih na daljavo inducirali v glavo drugega človeka. Gre za še eno v vrsti obstoječih tehnologij, niti slučajno takšni uspehi niso edino kar se dogaja, če o tem poročajo mediji, v laboratorijih že ta hip obstajajo bistveno bolj razvita in učinkovita orodja, ki spadajo pod domeno najstrožje varovanih vojaških skrivnosti. Nihče na svetu se ne bo odrekel tako nezaslišano močnega orožja, vedeti kaj si človek misli je sveti gral vsake politike oziroma oblike vladanja, pomeni to orožje obstaja in se že uporablja, tudi v civilni sferi, zelo verjetno tudi pri nas, v Sloveniji. Kako se počutite, če veste, da skrivnostne elitne sile slišijo kaj si ta hip mislite sami pri sebi, kaj lahko storite v svojo obrambo in zaščito? Recimo, da bi zanesljivo vedeli, da ste izbrani kot preizkusni zajček, komu se lahko pritožite, če bi šli s tem na policijo, vas bi najverjetneje poslali naravnost na psihiatrijo, tam pa jim ne bi preostalo drugega, kot da vam napišejo diagnozo in vas po potrebi tudi hospitalizirajo. Kaj vam ostane na voljo v tem primeru, ne da se braniti pred nečim kar ne razumemo, ne vidimo in ne zaznamo, kar ni opisano v nobenem uradnem postopku, ostane vam edino bedna simulacija virtualnega življenja, v katerem si delite svojo osebnost z neznanimi sodobnimi fašisti. Ne morete se umakniti niti v svojo podzavest, pred nekaj leti sem bral strokovni članek, kako so subjektu inducirali sanje, celo norost ne pomaga. To se dogaja danes in tukaj, ni nobena znanstvena fantastika, pa se vas večina prvič sooča s to idejo. Kdo so posamezniki, ki nam to počnejo, lahko je že sosedov mulc, ki mu je vplivni ata zrihtal šiht pri servisantu baznih postaj za mobilno telefonijo ali na Arnesu, lahko je skromni policist na terenu, eden od številnih birokratov zaposlenih v vojski, državo zanimajo samo uradni postopki, ne pa kaj posamezniki v resnici počnejo in kako lahko zlorabljajo razna sredstva, za svoje potrebe ali preprosto za zabavo. Marsikaj se da početi s koščki realnosti ter jih poljubno zlagati v različne neresnične, a delno preverljive in dokazljive konstrukte. Dokler mednarodna skupnost ne bo ujela korak s tehnologijo in napovedala totalno vojno sodobnemu ultra fašizmu, je pač treba zelo paziti s kom se družiš in še bolj komu se lahko zameriš, toliko bolj, če živiš v majhni zakotni greznici, kjer je vse povezano, pod nadzorom in ti nihče na svetu ne more pomagati, kot je naša policijska deželica.
Modrijan6
# 30.10.2014 ob 08:31
Pa še to, nikoli me ni zanimal Facebook in nikoli si nisem želel postati njihov član, ker mi je to absolutno mimo............., Facebook ti jemlje zasebnost in dragocen prosti čas, ki ga je bolje preživeti v naravi, ob knjigah, ali v krogu družine....S Facebookom bi bil okupiran od nečesa, kar si ne želim in tudi sicer sem preveč zadržan, da bi pisal o sebi, ali o drugih na tem spletnem forumu. Res pa je, da so mnogi ljudje postali skrajno neprevideni kot piše moj predhodnik in na Facbooku objavljajo vse mogoče, in to nepoštenjaki izkristijo v zle namene, zato še enkrat bodimo previdni - stran od Facebooka.....bodimo pošteni v medsebojnih odnosih in v siceršnji komunikaciji.....,če bo tako nam tudi veliki brat ne bo mogel do živega. Tudi mobitel uporabljam le takrat, ko je zares nujno, niti na misel pa mi ne pride, da bi mobitel jemal s seboj, ko grem v naravo - denimo na bližnji Golovec, Toško čelo, ali na Šmarno goro. Človek kot sem jaz ima rad mir, vsaj v naravi imam rad pristen mir, zato bi me mobitel in klici na sprehodu samo obremenjevali........, in tega si zares ne želim.
bojanvasiljevic
# 30.10.2014 ob 10:27
Uzakoniti izklop interneta čez vikend s strani države. Tako kot se obsesivnim nakupovalcem prej zaprejo trgovine.
Miran45
# 30.10.2014 ob 11:50
Čip je v telo vbrizgan psu z injekcijo. To je mikro čip, ki ga ima v svojem telesu, kar omogoča sledenje, kje se čip geografsko nahaja v vsakem trenutku s pomočjo bol dražje tehnologije, verjetno tudi z sateliti. Možno je, da imamo vsaj nekateri izmed nas v sebi tak čip, ki nam je bil vbrizgan v telo brez naše vednosti. Dobro bi bilo, če bi se to dalo pregledat, če v sebi nosimo kakšen "mikro čip".
Nikec3
# 30.10.2014 ob 08:46
Ma dej moralizirajte, tudi v biznisu šteje koliko lajkov imaš. Lahko se zapodiš v ta zverinjak ali pa živiš nekje v osami kot kakšen hipi. Kdor ima kaj soli v glavi, bo že vedel, kakšne informacije daje na splet. Samo pač vsi ljudje nismo enako inteligentni, če boš znal pravilno zlorabit vse te nove scene, se ti lahko odpre nebeško kraljestvo, če ne boš pa capljal na mestu, ko nek dinozaver. Jeb.. ga, tko je.

Dober post. Jaz si že zaradi poslovno/študijskega vidika ne morem privoščiti odsotnosti od interneta in socialnih omrežjih. Sicer pa niti nimam želje. Če ne slediš trendom, re tudi večina delodajalcev ne bo jemala resno. Je*i ga, sistem se ne prilagaja posamezniku.
ffffff
# 30.10.2014 ob 08:41
Ma dej moralizirajte, tudi v biznisu šteje koliko lajkov imaš. Lahko se zapodiš v ta zverinjak ali pa živiš nekje v osami kot kakšen hipi. Kdor ima kaj soli v glavi, bo že vedel, kakšne informacije daje na splet. Samo pač vsi ljudje nismo enako inteligentni, če boš znal pravilno zlorabit vse te nove scene, se ti lahko odpre nebeško kraljestvo, če ne boš pa capljal na mestu, ko nek dinozaver. Jeb.. ga, tko je.
Nikec3
# 30.10.2014 ob 08:42
Sicer pa včasih sem še pazil kje puščam svoje osebne podatke, danes se s tem ne ubadam več. Spletno bančništvo, spletno nakupovanje, najrazličnejše strani, fb, instagram, twitter,... Nekako sem se sprijaznil, da nima smisla skrivat svoje zasebnosti. Vsaj ne v tistem čisto osnovnem smislu, ko govorimo o podatkih kot so datum rojstva in kraj bivanja.
kovalenkov
# 30.10.2014 ob 08:26
Ampak, kaj je pa alternativa? To, da živiš kot jamski človek brez računalnika, telefona in tudi TVja? Hvala lepa.
Modrijan6
# 30.10.2014 ob 08:00
Kdor pošteno živi se resnično nima česa bati, tudi velikega brata ne. Zato poštenje več velja, kakor kup zlata....., to ni star pregovor, ali obrabljena floskula....Ker pa je na svetu vse preveč nepoštenja, varanja v medsebojnih odnosih...,itd., bo imel velik brat še veliko dela....., če si ljudje to želimo, ali pač ne.....,gre za veliko tržno nišo, ki se je veliki brat dobro zaveda in jo bo s pridom izkoristil tudi v prihodnje.
Kazalo