MMC RTV SLO Foto:
MMC RTV SLO Foto:

Na ministrstvu za izobraževanje o takšni prepovedi ne razmišljajo. Prepričani so, da je to področje dobro urejeno in da morajo šolam dovoliti avtonomno odločanje. Strokovnjaki ob tem ugotavljajo, da bi bile smernice države dobrodošle, saj da imajo šole zaradi raznovrstnih možnosti z izvajanjem prepovedi v praksi precej težav.

Pred prepovedjo pogosto gledali v telefone

Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije, h kateri spadajo tudi pametni telefoni, je ena ključnih kompetenc v 21. stoletju, je prepričana ravnateljica Osnovne šole Vojke Šmuc v Izoli Irena Sivka Horvat. Na tej šoli so telefoni že četrto leto prepovedani oziroma morajo biti pospravljeni v šolskih torbah tudi med odmori. Izjema so vnaprej napovedani dnevi, ko jih učenci po navodilu učitelja uporabljajo v učne namene. "Pred uvedbo prepovedi so otroci, namesto da bi se pogovarjali, tekali naokrog in se igrali, zelo pogosto gledali v telefone. Seveda je bilo po hodnikih bolj mirno kot danes, vendar to ni naš namen. Želimo, da otroci komunicirajo, se družijo in razvijajo socialne veščine."

Pomembno je učenje pod nadzorom

Na osnovni šoli Vojke Šmuc ugotavljajo, da je sama prepoved uporabe telefonov smiselna zgolj ob hkratni edukaciji. Učenci pod nadzorom učiteljev uporabljajo tudi tablice. "Uporaba pametnih telefonov ob odsotnosti strategije bi prinesla več škode kot koristi", pravi ravnateljica. Družba še ni zrela, da bi lahko otroci telefone uporabljali brez nadzora, dodaja, pomembno pa je, da ima šola ob splošni prepovedi vendarle tudi strategijo uporabe mobilnih telefonov z namenom učenja pod nadzorom. Učitelji, starši in tudi učenci na njihovi šoli se udeležujejo številnih delavnic, povezanih z varno rabo interneta.

Šole si želijo enotnih smernic

Zakon o osnovni šoli predpisuje vzgojni načrt in pravila šolskega reda, a podrobneje jih mora vsaka šola določiti v svojem hišnem redu. Psihologinja Špela Reš iz Centra pomoči za zdravljenje odvisnosti od interneta ugotavlja, da si v šolah želijo bolj poenotenih smernic glede uporabe mobilnih telefonov v šolskih prostorih: "Večina osnovnih šol ima res prepovedano uporabo, vendar je to v praksi videti zelo različno. Učitelji in ravnatelji se soočajo z vprašanji, kako to zajeziti, kdaj dovoliti in kdaj ne, od katere starosti naprej, med poukom ali tudi med odmori … Veliko je vprašanj, ki kažejo na to, da bi bilo smiselno določiti nekakšno politiko."

Posledice zasvojenosti

Pretirana uporaba telefona lahko mladostniku močno škodi, dodaja psihologinja. Zelo slabo namreč vpliva na njegovo socializacijo in pozornost, saj se telefon zaje v vse pore njegovega delovanja. Uporabnikov pametnih telefonov, ki so zasvojeni z aplikacijami ali igrami, je vse več, vse nižja je tudi starost, ko otroci dobijo prvi pametni telefon. Britanska raziskava leta 2015 je pokazala, da je prepoved mobilnih telefonov v osnovnih šolah izboljšala rezultate enako, kot bi to storila dodatna ura šolskega dela na teden.

Ministrstvo: prepoved ni potrebna

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport o prepovedi na ravni države po vzoru Francije ne razmišlja. Vodja sektorja za osnovno šolstvo Mateja Dover Emeršič: "V vzgojnem načrtu in pravilih šolskega reda je jasno zapisano, kaj učenci smejo in česa ne. Šolam moramo dovoliti avtonomijo in imajo to področje dobro urejeno. Ministrstvo jim dopušča, da same odločajo o tej zadevi." Poudarja, da so za učenje varne uporabe telefonov odgovorni tudi starši. Zanje, tako kot za učitelje, pripravljajo delavnice, predavanja in izobraževanja.

Vse več nasilja

Strokovnjaki se strinjajo, da so prepovedi in omejitve lahko učinkovite le v okviru načrtovanja celostne strategije uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije. Skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da Tom telefon beleži vse več klicev, povezanih z nasiljem. Hkrati se izgublja meja med fizičnim in virtualnim nasiljem. Vodja Tom telefona Zdenka Švaljek: "Opažamo primere, ko se ena skupina otrok spravi na sošolko. Včasih so se take zgodbe končale po pouku, zdaj pa se nadaljujejo na spletu, med odmori, po pouku, celo zvečer, in otrok se nima več kam skriti. To je v nekaterih primerih celo huje od fizičnega nasilja."

Foto: Shutterstock