Slovenske košarkarje od izpolnitve olimpijskih sanj ločita še dve zmagi. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Slovenske košarkarje od izpolnitve olimpijskih sanj ločita še dve zmagi. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Evropski prvaki so navdušili v kratkem skupinskem delu kvalifikacijskega turnirja, na katerem končno slavje prinaša vstopnico za olimpijski Tokio. Potem ko so se s 50 točkami razlike znesli nad Angolo, so v podobnem slogu za 35 odpravili še Poljsko. Z velikimi koraki so tako razigrani in samozavestni Slovenci prišli v polfinale, v katerem jih čaka dvoboj z Venezuelo, za drugo mesto v finalu pa se bodo pomerili Litovci in Poljaki.

Selektor dvakrat lepo razporedil minutažo

Sorodna novica Tudi Poljska občutila moč razigrane Slovenije, naslednja ovira Venezuela

"Odigrali smo dobro tekmo od prve do zadnje minute. Poljaki so dobro začeli in bili nekaj časa blizu, saj so dobro zadevali izza črte. Dali so tudi nekaj težkih trojk. V prvi četrtini so jih zadeli celo šest. Vemo, da so nadarjena ekipa in so sposobni zadevati. Nismo se zmedli, ko je na parket prišla druga peterka, pa je zares opravila odlično delo. Dobra je bila v obrambi, v napadu pa organizirana. Ko je razlika narasla na 15, nam je bilo vsem lažje. S pravim pristopom smo igrali do zadnje minute. Tako moramo tudi nadaljevati. Na koncu smo vpisali novo visoko zmago, v slogu, kakršnega smo si želeli. Znova se je razporedila minutaža, tako da ni nihče preutrujen. Pred nami je prost dan, da se dobro pripravimo na Venezuelo," je srečanje s Poljsko opisal Jaka Blažič, ki je predtem z zmago nad Angolo prejel lepo darilo za 31. rojstni dan.

Praktično na obeh srečanjih so bili Slovenci boljši od nasprotnikov, kar je ob tako visokih zmagah tudi pričakovano. Proti Angoli so dvoboj praktično odločili že v prvi četrtini, proti boljši Poljski, ki je predtem zanesljivo premagala afriško reprezentanco, pa so odločilno razliko naredili v drugi četrtini. Če velja, da ima Slovenija zares napadalno zelo nadarjeno zasedbo, pa je vsakič, ko je naredila ključno prednost, dobro svoje delo opravila tudi v obrambi. Po uspešnih defenzivnih akcijah se je krepila ofenzivna samozavest in Sekulićeva vrsta je obakrat tudi konkretno pokazala napadalni potencial. Izjemna sta bila oba prva polčasa, v katerih je dala 64 oziroma 63 točk, obakrat pa je tudi krepko presegla 100 točk (118 in 109). Dvakrat je bila tudi prepričljivo boljša v skoku, navdušila pa je tudi z moštveno igro, ko je na obeh tekmah zbrala več kot 30 podaj.

Odlična kemija v moštvu se vidi tudi na parketu

Slovenci z 18 trojkami gladko odpravili Poljake

"Dosegli smo zelo pomembno zmago. Znova smo bili zelo uspešni v napadu in vseh 12 igralcev je prispevalo svoj delež. Ko premagaš tako dobro ekipo, kot je Poljska, za več kot 30 točk, je zelo težko govoriti o pomanjkljivostih. Res je, da smo v prvem polčasu naredili kar nekaj napak v obrambi. Potem smo jih popravili, kar nam je omogočilo, da smo tekmo rešili že v tretji četrtini," je dejal Sekulić. Ob tem je dodal: "Seveda sem po dveh takih tekmah zelo zadovoljen. Res imamo dobro kemijo v ekipi. V veliko zadovoljstvo mi je stati ob igrišču in gledati igralce, kako igrajo. Kot pravimo, se igrajo košarko. Delajo eden za drugega in res jih je užitek spremljati. Nam trenerjem je potem lažje voditi ekipo. Ponosen sem, kako smo odigrali ti dve tekmi. Ponavljam, imamo res izvrstno skupino fantov, ki igrajo nesebično košarko, kot prava ekipa in s tako mentaliteto se lahko nadejamo lepe prihodnosti."

"Kot pravi selektor, je kemija v moštvu res dobra. Zato smo tudi samozavestni. Zaupamo si in to se vidi na parketu. Na vsaki tekmi bomo igrali na tak način do konca, če bomo zmagovali ali izgubljali. Igrali bomo z veliko energije in pravim trudom. Pokazali smo državi, da je lahko ponosna na nas," je pristavil Blažič, ki je bil proti Poljski z 11 eden izmed šestih z dvomestnim številom točk. Prvi strelec je bil z 18 točkami Luka Dončić, ki je ob tem zbral še deset podaj, tako da je bil na obeh obračunih statistično najboljši posameznik. "Z odnosom na igrišču in izven igrišča je Luka pokazal, kaj pomeni igranje za svojo državo. To je prenesel tudi na igralce. Vodi ekipo, ki igra kot pravo moštvo, in dela igralce ob sebi boljše," je Dončićevi predstavi komentiral Sekulić, ki je ob tem še poudaril predanost in pristop vseh košarkarjev od prvega dne priprav.