Luka Dončić se je izkazal s 13 točkami, devetimi podajami, šestimi skoki in petimi ukradenimi žogami. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Luka Dončić se je izkazal s 13 točkami, devetimi podajami, šestimi skoki in petimi ukradenimi žogami. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Slovenski košarkarji so s kar 118:68 premagali Angolo in tako v velikem slogu začeli kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Na uradnih tekmah je to celo druga najvišja slovenska zmaga. Višja je bila le leta 1993 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Vroclavu, ko je reprezentanca s kar 122:67 odpravila Moldavijo. Tedaj je tudi edinkrat dosegla večje število točk kot zdaj. Sicer pa je le še na pripravljalni tekmi leta 2006 slavila z višjo razliko. Tedaj je ugnala Libanon s 114:53.

Košarkarji do popolnosti izpolnili naloge

Sorodna novica Slovenija silovito stopila na pot proti Tokiu: Angola "padla" kar za 50

"Vedno so prve tekme na turnirjih zelo pomembne. Pomembno je, da smo zmagali. Nekako ne veš, kako se bo odzvala ekipa in kako nasprotnik. Dobro smo se pripravili. Štab je opravil zares dobro delo, po drugi strani so igralci do popolnosti izpolnili naloge. Predvsem v obrambi, potem pa je bilo veliko lažje v napadu. Uživali smo v, seveda za nas, zanimivi košarki. Angolo zelo spoštujemo in tudi zato je bila motivacija na najvišji ravni," je povedal Sekulić.

Večkrat je med pripravami dejal, da ima Slovenija v napadu veliko talenta, da pa so rezerve še v obrambi. Defenzivno so tokrat njegovi varovanci odlično opravili naloge in hitro se je odprlo tudi v napadu. Čeprav so pred tekmo v slovenskem taboru izpostavili čvrstost Angolcev in njihove fizične sposobnosti, pa so jim evropski prvaki po zaslugi agresivne obrambe že od prve minute vsilili svoj ritem, ki mu preprosto niso bili kos. Slovenija je potrdila, da je trenutno precej kakovostnejša reprezentanca.

Košarkarji uspešno začeli lov na olimpijsko vozovnico

Dončić užival na parketu

Dominirala je v vseh košarkarskih elementih, v napadu pa se je izkazala z moštveno predstavo. Imenitno je krožila žoga in uspešno se je iskal odprt košarkar oziroma igralec v najboljšem položaju. Iz igre so Slovenci, ki so s 46:35 dobili skok, metali 57-odstotno, zadeli so tudi 18 trojk, podelili pa so si kar 31 podaj. Devet jih je zbral Luka Dončić, ki je bil statistično najboljši posameznik tekme, skupaj z Vlatkom Čančarjem pa za Zoranom Dragićem s 13 točkami drugi slovenski strelec. Sicer je kar osem slovenskih košarkarjev doseglo dvomestno število točk.

Sekulić: Poljska je zelo dobra ekipa

"Najbolj me veseli ekipna igra. Užival sem na igrišču, vsi radi igramo skupaj. Se zabavamo, ko smo na parketu, in tako moramo samo nadaljevati. Vedno z velikim veseljem igram za reprezentanco. To mi je v veliko zadovoljstvo in komaj sem čakal, da bom znova zaigral," je dejal prvi zvezdnik turnirja v Kaunasu. "Vedeli smo, da bodo Angolci agresivni. Začeli smo zelo dobro, pokazali pravo mentaliteto in mislim, da opravili odlično delo."

S Poljsko za prvo mesto v skupini

Manj kot 24 ur po uvodni zmagi je pred Slovenijo nov izziv in precej višja ovira. S Poljsko se bo v četrtek ob 15.30 pomerila za prvo mesto v skupini in za na papirju lažjega tekmeca v sobotnem polfinalu. Proti Poljakom, s katerim se je izbrana vrsta nazadnje pomerila na uvodni tekmi EuroBasketa 2017, bo Sekulić skoraj zagotovo računal tudi na Klemna Prepeliča, ki je dvoboj z Angolo izpustil zaradi bolečin v vratu.

Goran Dragić je pesti stiskal za nekdanje reprezentančne soigralce. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Goran Dragić je pesti stiskal za nekdanje reprezentančne soigralce. Foto: Fiba/Hendrik Osula

"Zagotovo sta glavni izziv hitra regeneracija in čim boljša priprava na tekmo proti Poljski. Zavedamo se, da ne bo tako kot proti Angoli. Štab je dobro preučil Poljsko, zdaj pa je treba to prenesti na igralce. Gledali smo jih na obračunu z Angolo in na dveh pripravljalnih z Brazilijo. Vemo, da gre za dobro vodeno ekipo. S selektorjem so že zelo dolgo, okostje ekipe je enako. Vse se vrti okoli Ponitke in Slaugtherja. Imajo še kar nekaj igralcev, ki so sposobni zadevati z razdalje, in tudi nekaj nevarnih pod košem," je Poljsko na kratko opisal Sekulić.

"Zavedamo se, da nas čaka težka tekma. Igrali smo z njimi na zadnjem evropskem prvenstvu in smo se kar namučili. Ponitka in Slaugther sta glavna igralca in dobro ju bo treba pokriti. Poljska ima zelo dobro ekipo," je dodal Dončić, ki je vesel, da je v Kaunasu s tribune nekdanje soigralce podpiral tudi Goran Dragić. "Upali smo, da bo igral z nami. Na EuroBasketu nas je odlično vodil. Super, da nas je prišel podpirat. Vsem nam veliko pomeni."