Aleksander Sekulić je zadovoljen z delom, ki ga je reprezentanca opravila na 15-dnevnih pripravah v Zrečah, Ljubljani in na Bledu. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je zadovoljen z delom, ki ga je reprezentanca opravila na 15-dnevnih pripravah v Zrečah, Ljubljani in na Bledu. Foto: www.alesfevzer.com

6. maja je KZS sporočil, da bo selektor evropskih prvakov ostal 43-letni Ljubljančan, ki je reprezentanco uspešno vodil v zadnjih dveh kvalifikacijskih oknih za EuroBasket. Selektorsko mesto prinaša veliko odgovornosti in pritiska, še posebej pa zdaj, ko je pred izbrano vrsto velika priložnost, da prvič zaigra na prestižnem dogodku pod petimi krogi. Slovenija je bila neuspešna v olimpijskih kvalifikacijah leta 1992 in 2008, letos pa v Tokio vodi le zmaga na turnirju v Kaunasu. Evropski prvaki se bodo ob Baltiku pomerili najprej z Angolo, potem s Poljsko, če bodo uspešni, pa jih od olimpijskih sanj ločita še dve zmagi. V drugi kaunaški skupini sta ob Litvi še Južna Koreja in Venezuela.

Za uvrstitev v olimpijski Tokio bo treba v petih dneh odigrati štiri tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Za uvrstitev v olimpijski Tokio bo treba v petih dneh odigrati štiri tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor priprave ocenil s pet

V petek je Sekulićeva vrsta s čarterskim letalom odpotovala v drugo največje litovsko mesto, potem ko je opravila 15-dnevne priprave. "Mislim, da so bile uspešne. Če bi jih moral oceniti, bi jih s pet. Vsi igralci so pokazali veliko motivacije in koncentracije, da smo se lahko maksimalno pripravili na ta zelo pomembni turnir. Razmere za delo so bile vrhunske in lahko smo se popolnoma posvetili treningom. Verjamem, da so bili izpolnjeni vsi pogoji, da smo na pot šli samozavestni in z velikimi pričakovanji," je povedal 12. slovenski selektor.

Priprave so bile specifične. Ob zboru 10. junija namreč še ni bila na voljo popolna zasedba, saj so praktično vsi, ki si kruh služijo v najmočnejših tujih prvenstvih, še igrali v klubih. Tako se je igralski mozaik počasi dopolnjeval, a na koncu se je skoraj vse izšlo po željah navijačev slovenske reprezentance, tudi razplet v NBA-ju. Z izjemo Žana Marka Šiška, ki mu je udeležbo preprečila poškodba, so na voljo vsi najboljši. Ob tem je KZS angažiral še novega naturaliziranega košarkarja, Mika Tobeyja, ki je na prvem preizkusu pokazal veliko, seveda pa je najpomembnejši prihod Luke Dončića, superzvezdnika Dallasa in dvakratnega člana najboljše peterke sezone v Ligi NBA.

Slovenija napadalno zelo potentna ekipa

"Časa je bilo malo, ampak smo v glavnem izpolnili cilje, ki smo si jih zadali. Naredili smo program, malce pa smo tudi improvizirali, saj na koncu koncev, ko imaš virtuoza, kot je Luka Dončić, drugega ne preostane. Tudi mi se ob njem učimo, da vidimo, kaj mu ustreza. Predtem smo si lahko samo predstavljali, kaj ustreza ekipi in kako se moštvo ujame z njim. Potem je tu še Tobey, ki je bil za vse nas na neki način neznanka oziroma novost," je dejal Sekulić, ki je po drugi pripravljalni tekmi povedal, da se bo v zadnjem tednu priprav ekipa morala navaditi igrati oziroma čim bolj uigrati z Dončićem in Tobeyjem.

Ritem bo naporen. Vsak nasprotnik bo pokazal veliko željo, da premaga evropske prvake. Vsak si želi na olimpijske igre in nikogar ne smemo in tudi nimamo pravice podcenjevati. Prilagoditi se bomo morali tekmam. Če bomo minutažo lahko razporedili, bomo planirali sproti. Upamo, da nam bo tak načrt uspel na tekmah.

Aleksander Sekulić

Hkrati je opozoril tudi na potreben napredek v obrambi: "Ko zmaguješ, je vedno lahko. Dobili smo dve tekmi in samozavest je visoka. Imamo veliko talenta. Napadalna nadarjenost je morda ena največjih, kar jih je Slovenija imela do zdaj. Smo napadalno zelo potentna ekipa. Kako uspešni smo bili v spoznavanju, pa bomo videli na samih tekmah. Precej smo se posvetili tudi obrambi, a, kot pravim, včasih moramo sprejeti to, kar imamo. Nekaj poskušati na silo, ali reči, da bomo čez noč postali obrambna ekipa, je realno nemogoče. Mogoče je tudi premalo časa za take stvari. Mislim, da je pomembno, da poskusimo izkoristiti, kar imamo. Torej ta talent, ofenzivni zagon in poletno igro v napadu. Seveda moramo biti boljši v obrambi. Peša še komunikacija, malce čvrstosti, kar je povezano. Mislim, da je bila zadnji teden reakcija dobra, bomo pa videli potem na tekmah."

Čančarju se pomanjkanje igralnih minut ne pozna

Kot zadnja sta se pripravam pridružila Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić, ki sta na primer pred štirimi leti na zgodovinskem evropskem prenstvu večkrat navdušila z dobrimi obrambnimi predstavami: "Zadovoljen sem, kako sta se vklljučila. Nad Aleksejem je velik pritisk, ker gre za organizatorja igre. Pokazal je že, da se zna dobro nositi to. Glede Vlatka sem bil malce skeptičen zaradi forme, saj so bile minute v Denverju zelo omejene. Moram reči, da se mu glede na videno na treningih in tekmi, ki smo jo odigrali med sabo, to sploh ne pozna. Kvečjemu je bolj samozavesten in dominanten."

Čančar je sicer ob pohodu na evropski vrh večino časa preživel na položaju krila, zdaj pa ga skupaj z Edom Murićem v glavnem čaka igranje na krilnem centru, četudi sta oba v osnovi trojki: "Takšna je ideja. Lahko igrata tudi kot krili. Tu je še Čebašek, ki lahko z dobrim metom z razdalje širi raketo. Lahko igramo t. i. "small ball" s Čančarjem na pet, kar se je za dobro izkazalo v Denverju. Vmes je tam igral celo na treh položajih. Iskali bomo, kako se, če lahko tako rečem, zoperstavimo svojim slabostim. Nimamo izrazite fizične moči. Pod košem smo z izjemo Dimca precej "lahki", bomo pa vse skupaj skušali obrniti v svojo korist."

Slovenija upe polaga v roke košarkarskega virtuoza Luke Dončića. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija upe polaga v roke košarkarskega virtuoza Luke Dončića. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma, ki so jo odigrali med sabo, dala veliko

Ker so bile priprave zares ekspresne, je Slovenija odigrala le dve pripravljalni tekmi. Dvakrat je ugnala Hrvaško, v zadnjem tednu pa so se nato evropski prvaki pomerili kar med sabo: "Želeli smo dati priložnost še nekaterim in jih videti na delu. Moram reči, da sem videl kar nekaj dobrih stvari, pa tudi pomanjkljivosti. Te dobre bomo skušali izkoristiti. Žal nismo igrali proti kakšni drugi ekipi, da bi lahko videli celotno sliko, ampak mislim, da nam je ta tekma dala zelo veliko. Seveda se takšna tekma zelo težko približa realnosti, saj se zelo dobro poznamo in je težko taktizirati. Ne more nadomestiti prave tekme, lahko pa zelo pomaga."

"Pred štirimi leti so bile vloge res fantastično razdeljene. Igralci so začutili drug drugega in točno so vedeli, kaj se od koga pričakuje. Delali smo na tem in upam, da nam je uspelo dobro razporediti vloge. Morda smo v določenih segmentih malo manj izkušeni, po drugi strani pa imamo igralce, ki so bili prisotni pred štirimi leti in so takrat pridobili veliko izkušenj. Konec koncev igrajo v močnih tekmovanjih – Ligi NBA, Evroligi in drugih evropskih ligah. Imajo pomembne vloge v svojih klubih in se znajo spopasti s takimi izzivi," je sklenil selektor.

Slovenski košarkarji v Kaunasu pripravljeni na obračun z Angolo

Kvalifikacije za OI, skupina A, torek ob 18.30:
LITVA – VENEZUELA
Sreda ob 18.30:
VENEZUELA – JUŽNA KOREJA
Četrtek ob 18.30:
JUŽNA KOREJA – LITVA

Skupina B, torek ob 15.30:
POLJSKA – ANGOLA
Sreda ob 15.30:
ANGOLA – SLOVENIJA
Četrtek ob 15.30:
SLOVENIJA – POLJSKA

Polfinala bosta v soboto, finale pa v nedeljo. Na OI v Tokio se bo uvrstil le zmagovalec turnirja.