Ruski umetnostni drsalci še vedno čakajo na medalje. Foto: EPA
Ruski umetnostni drsalci še vedno čakajo na medalje. Foto: EPA

Ekipna tekma se je končala v ponedeljek, kjer je prepričljivo slavila ekipa Ruskega olimpijskega komiteja. Rusinje in Rusi so za devet točk prehiteli ZDA in za 11 točk Japonsko.

A nato se je zapletlo. Podelitev medalj je bila odložena zaradi nepojasnjene "pravne težave", so sporočili z Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot je pozneje poročala ruska TASS, bi lahko šlo za primer dopinga med udeleženci.

Sorodna novica Valijeva dvakrat izvedla skok s štirikratnim obratom, zaplet na tekmi hitrostnih drsalcev

Ni jasno, za kakšno pravno zadevo gre, saj je tiskovni predstavnik MOK-a Mark Adams skrivnostno dodal, da so vanjo "vpleteni športniki, ki so osvojili medalje". Več podrobnosti ni izdal. "Vsi si prizadevajo, da bi zaplet čim prej rešili. Kot veste, se lahko pravna vprašanja včasih zavlečejo," je dodal Adams. Podelitev bi morala biti sicer v torek ob 14. uri.

Spletni portal InsideThegames, ki ga povzema tudi TASS, poroča, da naj bi šlo za "problematičen dopinški test, izveden že pred olimpijskimi igrami v Pekingu".

Dodaja izjavo trenerke ruskih umetnostnih drsalcev Tatjane Tarasove, ki je zanikala namigovanja o uporabi nedovoljenih sredstev med ruskimi športniki. "To ne more biti res. Lahko kažejo s prstom proti nam, ampak mi smo vsi čisti," legendarno trenerko povzema TASS.

V sredo je na treningu manjkala 15-letna Kamila Valijeva, ki je prva v zgodovini olimpijskih tekmovanj izvedla skok s štirikratnim obratom. Poleg nje sta trening izpustila tudi plesalca Anastazija Mišina in Aleksander Galjamov ter Mark Kondratjuk.

Odzvali so se tudi v Kremlju, kjer pa bodo zadevo komentirali, potem ko bo znana uradna odločitev MOK-a.