Kamila Valijeva je dvakrat izvedla skok s štirikratnim obratom. Foto: EPA
Kamila Valijeva je dvakrat izvedla skok s štirikratnim obratom. Foto: EPA

Ruski umetnostni drsalci so prepričljivo osvojili zlato olimpijsko odličje na ekipni tekmi. V osmih nastopih so zbrali 74 točk, devet več kot drugouvrščene ZDA in enajst več kot tretja Japonska. Četrto mesto so osvojili branilci naslova Kanadčani, peto pa Kitajci. Enak vrstni red je bil že po drugem dnevu tekmovanja.

15-letna Kamila Valijeva je postala prva ženska, ki ji je na olimpijskih igrah uspel skok s štirikratnim obratom (ko se drsalec v zraku štirikrat zavrti), in to ne samo en, ampak dva.

Drugouvrščeno Japonko Kaori Sakamoto je v prostem programu prehitela za kar 30 točk, čeprav je ob koncu nastopa ob tretjem poskusu skoka s štirikratnim obratom padla. Osvojila je 178,92 točke. Sakamoto si je za nastop prislužila 148,66 točke, tretja Kanadčanka Madeline Schizas pa 132,04 točke.

Ruski drsalci so bili brez konkurence. Foto: EPA
Ruski drsalci so bili brez konkurence. Foto: EPA

V prostem programu športnih parov sta najvišjo oceno 145,20 prejela Rusa Anastazija Mišina in Aleksander Galjamov, druga sta bila Japonca Riku Miura in Rjuiči Kihara (139,60), tretja pa domačina Čeng Peng in Jang Džin.

Med plesnimi pari sta prvo mesto s 129,07 točke osvojila Američana Madison Chock in Evan Bates. Druga sta bila ruska drsalca Viktorija Sinicina in Nikita Kacalapov (128,17), tretja pa Kanadčana Piper Gilles in Paul Poirier (124,39).

Zmagovalec posamezne discipline dobi 10 točk, naslednji pa devet, osem, sedem in šest. Mešana ekipna tekma je bila prvič na olimpijskem sporedu leta 2014 v Sočiju, ko so prav tako zmagali Rusi.

Umetnostno drsanje, ekipno
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Olimpijski športniki RusijeOlimpijski atleti Rusije74 točk
2Združene države AmerikeZdružene države Amerike65 točk
3Japonska63 točk
Najboljši trije deskarji na objektih. Foto: Reuters
Najboljši trije deskarji na objektih. Foto: Reuters

Premagal raka in postal olimpijski prvak

Prav posebno zgodbo je pisal Max Parrot, ki je postal olimpijski prvak v deskanju na objektih. Kanadčan je na prejšnjih igrah v Južni Koreji osvojil srebro. Decembra istega leta so mu diagnosticirali raka. Dobrega pol leta pozneje je bolezen prebolel, na olimpijske igre se je vrnil zmagovito, saj je zdaj prvič osvojil zlato olimpijsko medaljo.

Za popoln kanadski uspeh je poskrbel njegov rojak Mark McMorris, ki je osvojil bron, med njiju se je vrinil Kitajec Su Jiming, ki bo šele naslednji teden dopolnil 18 let.

Deskanje po objektih, moški
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Max ParrotKanada90,96
2Su JimingKitajska88,70
3Mark McMorrisKanada88,53
Ireen Wüst je zmagala z olimpijskim rekordom. Foto: EPA
Ireen Wüst je zmagala z olimpijskim rekordom. Foto: EPA

Ireen Wüst še povečala olimpijsko zbirko

Z 12 olimpijskimi kolajnami najuspešnejša hitrostna drsalka v zgodovini, 35-letna Nizozemka Ireen Wüst, je z olimpijskim rekordom 1:53,28 osvojila zlato medaljo na 1500 metrov. Srebro je pripadlo Japonki Miho Takagi, bron pa še eni Nizozemki Antoinette de Jong.

Wüst je svoje prvo olimpijsko zlato osvojila v Torinu leta 2006, odtlej pa nobenih iger ni zapustila brez najmanj ene zlate kolajne. Skupaj jih ima šest.

Olimpijski rekord rojakinje Jorien ter Mors izpred osmih let je izboljšala za 23 stotink sekunde.

Hitrostno drsanje, 1500 m, ženske
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ireen WüstNizozemska1:53,28
2Miho Takagi+0,44
3Antoinette de JongNizozemska+1,54
Najuspešnejša hitrostna drsalka na kratkih progah v zgodovini Arianna Fontana, ki nastopa na svojih petih olimpijskih igrah, je bila najboljša na 500 metrov. Foto: Reuters
Najuspešnejša hitrostna drsalka na kratkih progah v zgodovini Arianna Fontana, ki nastopa na svojih petih olimpijskih igrah, je bila najboljša na 500 metrov. Foto: Reuters

Arianna Fontana izenačena s Stefanio Belmondo

V hitrostnem drsanju na kratkih progah je bila na 500 metrov najhitrejša Arianna Fontana, ki je tako ubranila naslov iz Pjongčanga (kjer je bila, mimogrede, tudi italijanska zastavonoša na odprtju iger). To je že njena deseta olimpijska medalja, s tem se je na vrhu najuspešnejših italijanskih olimpijcev izenačila s tekačico Stefanio Belmondo.

Srebrna kolajna je šla v roke Nizozemke Suzanne Shulting, bron pa je pripadel Kanadčanki Kim Boutin. Fontana je vodstvo prevzela krog in pol pred koncem, ko je po notranji strani prehitela Suzanne Shulting.

Hitrostno drsanje - kratke proge, 500 m, ženske
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Arianna FontanaItalija42,48
2Suzanne SchultingNizozemska42,57
3Kim BoutinKanada42,73
Dvakratni svetovni prvak Shaolin Sandor Liu je ostal praznih rok. VFoto: Reuters
Dvakratni svetovni prvak Shaolin Sandor Liu je ostal praznih rok. VFoto: Reuters

Madžar Sandor ostal brez zlata

Na moški preizkušnji na 1000 metrov je prvi ciljno črto prečkal Madžar (seveda kitajskega rodu) Shaolin Sandor Liu, vendar so ga (po pritožbi Kitajske) diskvalificirali, saj je nepravilno oviral tekmeca.

To je odprlo pot velikemu kitajskemu zmagoslavju: zlato medaljo (drugo na letošnjih igrah) je osvojil Ren Zivei, srebrno njegov rojak Venlong Li, bronasto pa Madžar Shaoang Liu, mlajši brat Shaolina.

Hitrostno drsanje: Madžar kitajskega rodu ob zlato, ker je oviral tekmeca
Hitrostno drsanje, kratke proge, 1000 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Zivei RenKitajska1:26,768
2Venlong LiKitajska1:29,917
3Shaoang LiuMadžarska1:35,693
Zaplet in diskvalifikacija vodilnega na tekmi drsalcev na 1000 m

Slovenski nastopi: zlato na ekipni tekmi

Slovenski skakalci so poskrbeli za nov nepozaben dan, saj so na veličasten način dobili mešano ekipno tekmo. Tekmovali so Urša Bogataj, Nika Križnar, Peter Prevc in Timi Zajc.

Moški smuk je dobil Švicar Beat Feuz, Boštjan Kline je bil deseti. Na ženskem veleslalomu je zlato osvojila Sara Hector, najboljši slovenski dosežek je uspel Meti Hrovat, ki je bila sedma.

Na individualni tekmi biatlonk na 15 km je zmagala Nemka Denise Herrmann. Najboljša Slovenka Polona Klemenčič je zasedla 29. mesto.

Tudi v torek pester spored

V torek gre v boj tekačica Anamarija Lampič, novo medaljo želi osvojiti deskar Žan Košir. Celoten spored iger lahko preverite tukaj.