Foto:
Foto:

Proizvajalci zanikajo, testi potrjujejo

Po oblačilih priznanih blagovnih znamk in otroških oblačilih, je okoljevarstvena organizacija Greenpeace pod drobnogled vzela še opremo za dejavnosti na prostem. Testirali so 40 izdelkov priznanih znamk, od oblačil in obutve, do spalnih vreč, šotorov, celo vrvi. V kar 36 izdelkih so odkrili nevarne organske spojine PFC. Izdelka, kupljena v Sloveniji (hlače znamke Mammut in čevlji znamke Salewa) nista bila izjema. ''Veliko teh izdelkov vsebuje dolgoverižne PFC-je, ki so zelo obstojni. To nas je zelo presenetilo, saj je veliko proizvajalcev trdilo, da jih ne uporabljajo več,'' nam je povedala Mirjam Kopp, vodja Greenpeacove kampanje Detox.

Prehajanje kemikalij v telo

Ne zgolj v proizvodih, sledi nevarnih kemikalij so raziskovalci našli celo v nekaterih najbolj odročnih deli tega planeta, na primer v Patagoniji in Sibiriji. Če torej kemikalije prehajajo v naravo, lahko prehajajo tudi na človeško kožo, iz nje pa v telo. Strokovnjaki zato predlagajo, da tovrstna oblačila pred uporabo vedno operemo. S tem bomo nekoliko zmanjšali tveganje, čeprav so po drugi strani tovrstne kemikalije prisotne prav zato, da odbijajo vodo in jih s pranjem torej ne moremo odstraniti.

Številna zdravstvena tveganja

PFC-ji so umetne organske spojine. ''Ko pridejo enkrat v okolje, tam ostanejo,'' nam je pojasnil Marjan Jereb, profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Najbolj znan izdelek, ki vsebuje PFC je teflon, drugi pa prav pohodna oprema. Na naše zdravje PFC-ji zelo slabo vplivajo, oslabijo lahko naš imunski sistem, delujejo kot hormonski motilci, povzročajo rakava obolenja in srčno-žilne bolezni. Kako škodljive so, je seveda odvisno tudi od tega, kako dolgo smo jim izpostavljeni, a resnih raziskav na to temo še ni bilo opravljenih. Zato je najboljši recept, da se nevarnosti izognemo, da tovrstnih izdelkov ne nosimo na golo kožo.

Druge nevarne sestavine

Med snovmi, ki se pogosto nahajajo v oblačilih, pa tudi v igračah in drugih izdelkih, delujejo pa kot hormonski motilci, so pogosto tudi ftalati. ''Ftalati so sintetične spojine, tudi njih je ustvaril človek, dodajamo pa jih kot mehčalce k različnim plastičnim izdelkom, da ti postanejo bolj mehki, bolj upogljivi,'' razloži profesor Jereb. Pogosto smo poročali, da so ftalate odkrili v otroških igračah, zato so njihovo uporabo v ta namen prepovedali. ''Vsebnost ftalatov danes odkrijejo le še v kakšnih cenenih izdelkih iz Daljnega Vzhoda, sicer pa na srečo ne več,'' pomiri profesor Jereb.

Še ena nevarna snov

Snov, ki jo najdemo predvsem v izdelkih iz poliestra, je antimon. Strokovnjaki ga povezujejo z rakom. ''Antimonov oksid je verjetno rakotvoren, tudi on negativno vpliva na imunski sistem,'' pravi Marjan Jereb in opozori še na organokositrove spojine. Tekstilna industrija jih uporablja predvsem pri proizvodnji nogavic, športnih oblačil in obutve. Te spojine, ki delujejo kot baktericidi in fungicidi in torej preprečujejo neprijeten vonj zaradi znojenja, so zelo strupene že v zelo nizkih koncentracijah svari profesor Jereb: ''strupeni so tako za nižje razvite organizme, kot tudi za človeka. V kakšnih količinah se dodajajo izdelkom nisem zasledil, vsekakor pa morajo biti zelo nizke,'' še dodaja strokovnjak.

Potrošnikom preostane le zaupanje v znamko

Laični potrošniki ne morejo vedeti, ali se katera od nevarnih snovi nahaja v njihovih oblačilih, saj so za dokazovanje njihove prisotnosti potrebni laboratorijski testi. Ker je torej njihovo zdravje odvisno od tekstilnih podjetij, Greenpeace poziva vse proizvajalce izdelkov za dejavnosti na prostem, da se zavežejo k proizvodnji brez PFC-jev in drugih nevarnih kemikalij. ''Trenutno se pogajamo z več proizvajalci in bolj kot če, je vprašanje kdaj bodo prenehali uporabljati nevarne kemikalije,'' je optimistična Mirjam Kopp. Za enkrat sicer le redke znamke proizvajajo izdelke brez tovrstnih kemikalij,dobra novica pa je, da so pa ti izdelki prav tako učinkoviti: ''za nas jih testira profesionalni italijanski alpinist David Bacci in za enkrat smo zelo zadovoljni z rezultati.'' Zato v Greenpeacu upajo, da bodo proizvajalci planinske opreme sledili vzoru nekaterih modnih znamk, ki so se že zavezale h okolju prijazni proizvodnji oblačil.

Foto: Greenpeace