Foto: Wikipedia/Gotleb
Foto: Wikipedia/Gotleb

Jean Reinhardt oziroma Django, kot ga pozna glasbeni svet po njegovem romskem vzdevku, se je rodil 23. januarja leta 1910. Kot romskemu otroku mu je bila glasba, kot radi rečemo, položena v zibko. Njegovi najzgodnejši posnetki iz leta 1928 so pritegnili zanimanje britanskega dirigenta Jacka Hyltona, ki je Djanga povabil v svoj band, a je Djangovo karierno pot za kratek čas prekinil grozoviti požar, v katerem je utrpel opekline polovice telesa. Močne poškodbe je utrpel na mezincu in prstancu leve roke, kar je pomenilo, da je za svoje igranje odslej lahko efektivno uporabljal smo tri prste.

Ključen trenutek kariere enega najbolj znanih evropskih glasbenikov, je bilo srečanje z violinistko Stephane Grapelli, s katero je Reinhardt leta 1934 ustanovil glasbeno skupino Quintette du Hot Club de France. Django in Stephane sta si v glasbi izmenjevala vlogo solista, s takšnim načinom igranja pa je kitara v svetu jazz glasbe prvič resneje postala tudi solistični inštrument, pred tem je namreč veljala za spremljevalno glasbilo.

Django Reinhardt je s svojo glasbo postal verjetno najbolj znan evropski jazz glasbenik. Sodeloval je s številnimi znanimi glasbeniki v zgodovino glasbe pa se zapisal kot eden najbolj vplivnih kitaristov.

Prisluhnite celotni oddaji Ritem mesta!

Posnetek bo na voljo 30 dni po objavi.