Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Skupina Modrijani ni nastala čez noč. Njihova zgodba se je začela že v otroštvu, ko so se fantje, ki so jih združevala strast do glasbe, spoznali in začeli skupaj ustvarjati. Kot pravi Franjo Oset: »Poznali smo se že prej, tudi vadili in malo igrali, ampak bili smo šele otroci.« Vendar se je v letu 2000 njihova iskrica razplamtela in začeli so delati bolj resno. Lokalne gostilne so postale njihovo prvo vadbeno prizorišče, kjer so urili svoje talente in brusili glasbene izkušnje.

Prihod Sergija Lugovskega:

Leta 2017 se je zasedbi Modrijani pridružil Sergije Lugovski, ki je s svojim izjemnim vokalom in energičnostjo prinesel nov veter v skupino. Njegova pot do Modrijanov je bila nenavadna in polna preobratov. Kot sam pripoveduje: "Že sem mislil zaključiti z glasbo in sem obupal. Naslednji dan, ko sem sprejel to odločitev, me je poklical Blaž Švab in me povabil k sodelovanju." Ta klic je bil prelomnica v Sergijevem življenju in odprl mu je vrata v eno izmed najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih skupin.

Modrijani in popularizacija Narodnozabavne Glasbe:

Modrijani so igrali ključno vlogo pri ponovni popularizaciji narodnozabavne glasbe. Se pa v skupini stilsko več ne obremenjujejo. Vsi člani zasedbe imajo pisan glasbeni okus in to se čuti tudi pri ustvarjanju, pravi Sergij: "V začetkih smo se osredotočali na tradicionalno narodnozabavno glasbo, kasneje pa so v svoj repertoar vključili tudi elemente rocka, popa in drugih žanrov, čeprav je bilo čutiti, da se narodnozabavna glasba čedalje bolj spogledujejo s pop glasbo, se v zadnjem času, znova vračamo h koreninam."
Turneja Modrijani osebno:

Modrijani so v sredini januarja začeli s turnejo Modrijani osebno, ki je namenjena vsem generacijam, predvsem pa tistim, ki radi v miru prisluhnejo domači glasbi. Oset pojasni: "Osebne izpovedi in najlepše izbrane pesmi poskrbijo za smeh in nostalgijo." Igranje pred manj številčnim občinstvom pa predstavlja bolj neposreden odnos do občinstva ter zahteva veliko iskrenosti in muziciranja. Kot pojasni Franjo, se Modrijani nikoli podrobno ne držijo vrstnega reda skladb. Izbirajo jih glede na energijo, ki jo čutijo od občinstva.

Osebna zgodba Franja Oseta pa prinaša dodaten vpogled v njegovo življenje. Kot otrok je s svojim bratom Petrom prejel nenavadno nalogo od očeta - naučiti se skladbo "Blues za moju bivšu dragu" skupine Bjelo Dugme, v zameno za motor. Ko sta brata uspešno osvojila skladbo, sta pričakovala nagrado, a ju je oče naučil življenjske lekcije. Motorja nista dobila, saj je oče poudaril, da v življenju ne smeš biti »papiga«, ampak inovativen in samosvoj. Ta izkušnja je Franja vodila skozi vse življenje.

Modrijani so fenomen slovenske glasbene scene. Skozi intervju smo dobili celovit vpogled v Modrijane - od njihove glasbene poti, koncertne iznajdljivosti do osebnih anekdot, ki oblikujejo njihovo glasbeno identiteto.

Modrijani