Foto: Radio Maribor/Ciril Ambrož: Hiša stare trte, Vojašniška ul. 8, Maribor
Foto: Radio Maribor/Ciril Ambrož: Hiša stare trte, Vojašniška ul. 8, Maribor

20. aprila 2007 so na Lentu v Mariboru slovesno odprli prenovljeno Hišo stare trte. Gre za prireditveni prostor s predstavitvijo zgodovine gojenja vinske trte pri nas, ki služi kot informacijsko središče z možnostjo pokušine in nakupa vin. Ta splošna informacija seveda velja za stanje v predkoronski dobi. Že v prvem letu po otvoritvi jo je obiskalo okoli 30 tisoč ljudi.

Hiša v Vojašniški ulici se je ohranila po tistem, ko so jo leta 1968 obvarovali pred rušenjem zaradi dviga gladine Drave. V projektu prenove Lenta v osemdesetih letih minulega stoletja je bila obnovljena in namenjena gostinski dejavnosti. Leta 1992 so jo zaradi težav s kanalizacijo in nedorečenimi pravnimi razmerij začasno zaprli. Začasno zaprtje je ostalo v veljavi dolgih 15 let, ko je njeno pritličje prešlo v last Mestne občine Maribor. Hišo je dobil v upravljanje Zavod za turizem Maribor – Pohorje. Sledila je temeljita prenova notranjosti, ki je prvotno namembo gostinski dejavnosti domišljeno spremenila v današnji namen in podobo. V letu 2015 jo je obogatil še talni mozaik s poudarki iz preteklosti mesta in njegovega vinogradništva, delo arhitekta Igorja Orešiča, ki prikazuje tok reke Drave in nas spomni na bogato zgodovino tega prostora.

Rekorden letni obisk – skoraj 78 tisoč obiskovalcev – je Hiša stare trte zabeležila leta 2012 – v času projekta Maribor – Evropska prestolnica kulture. Lani jo je obiskalo 56.500 gostov od tega okoli 19 odstotkov domačih in 81 odstotkov tujih.

Od 15. marca je tako kot drugi gostinski lokali po državi zaradi razglašene epidemije bolezni SARS CoV-2 (COVID-19) zaprta tudi Hiša stare trte.

Na današnji dan - 20.4.