Foto: Radio Maribor/Mirko Ploj, PVD Sever Maribor: Lojzka in Franc Sernc ob odkritju spominske plošče 15. aprila 2011
Foto: Radio Maribor/Mirko Ploj, PVD Sever Maribor: Lojzka in Franc Sernc ob odkritju spominske plošče 15. aprila 2011

9. aprila 1945 so nacistični vojaki vlasovci med hajko proti pohorskim partizanom požgali Žampovo domačijo nad Rušami.

Ustrelili so domačo hčer Mileno in strica Jožeta Sernca, mama Terezija je že dve leti prej umrla v taborišču Auschwitz, druga domača hči Danica pa aprila 1945 v taborišču Ravensbrück.

Na Žampovi ali Sernčevi hiši sta danes dve spominski plošči. Prva spominja na tragični dogodek pred 75 leti, druga pa, da so Žampovi leta 1991 dovolili, da je njihova domačija dala prostor tajnemu skladišču orožja tedanje Postaje milice Ruše in drugih pripadnikov slovenskih obrambnih sil. Ploščo v spomin na častno, domoljubno in tvegano dejanje je Policijsko veteransko društvo Sever Maribor odkrilo 15. aprila 2011.

Tedaj 78 letni, danes žal že pokojni gospodar Franc Sernc je v nagovoru, kot ga je zapisal nekdanji komandir Postaje milice Ruše Mirko Ploj povedal:

»Na naši domačiji so v začetku leta 1945 nemški vojaki ustrelili mojo sestro Mileno ter strica Jožeta, zatem pa so domačijo požgali. Na ta zločin nas spominja tudi plošča na hiši. Mati Terezija in sestra Danica sta umrli v taborišču. Tako je naša domačija grozote vojne občutila že v času NOB. Tako med drugo svetovno vojno kot med vojno za Slovenijo so padale žrtve in gorele domačije, vojna je pač vojna. Zato sem bil leta 1991 toliko bolj počaščen, ko sem spoznal, da ste miličniki poiskali pomoč prav na naši domačiji ter nam v varovanje zaupali svoje orožje. Brez oklevanje smo vam pomagali kolikor je bilo v naši moči. Orožje smo najprej skrili v prostor naše hiše, zatem pa smo ga premestili na podstrešje garaže. Na ploščo, v prvem nadstropju garaže, smo zložili vso orožje in zaboje streliva. Miličnika, ki sta orožje pripeljala sta skrivališče, v obliki pravokotnika obzidala z zidaki. Tako je nastal kup lepo zložene opeke, ki je spominjal oziroma izgledal kot krušna peč«.

Nacistični okupatorji - vlasovci - so na pomlad 1945 požgali še Grizoldovo in Mihovo domačijo na Ruškem Pohorju ter se se grozljivo znesli nad domačini.

Na današnji dan - 9.4.