Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Spomin na prvo protiokupatorsko akcijo v Mariboru, 29. aprila 1941.
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Spomin na prvo protiokupatorsko akcijo v Mariboru, 29. aprila 1941.

Danes je spominski dan Mestne občine Maribor.

29. aprila 1941 se je zgodila prva prva odporniška protiokupatorska akcija v okupirani Sloveniji.

Porodila se je iz gneva ob ekstatičnem navdvdušenju, ki ga je tri dni prej, med obiskom t. i. velikega vodje nemškega rajha manifestirala večina mariborskih nacističnih navdušencev.
Direktor okupacijske policije pravnik, dr. Gerhard Pfrimer (sicer sin uglednega mariborskega vinskega trgovca) je političnemu komisarju mesta Marburg a.d. Drau/ Maribor še istega dne poslal poročilo v katerem med drugim piše: "Danes zjutraj okrog 5.20 so neznanci zažgali dva osebna avtomobila v Volkmerjevem prehodu pri delavnici Zwerlin. Do sedaj storilcev nismo mogli odkriti. Slovenska mladina med šestnajstim in dvajsetim letom začenja neprijetno opozarjati nase. To bomo preprečili z energično policijsko akcijo, ki jo že pripravljamo."
Zaprli so okoli 60 osumljencev in jih kmalu izpustili saj jim niso mogli dokazati udeležbe pri požigu. Enega ključnih udeležencev akcije Bojana Ilicha je Gestapo 7. avgusta 1941 aretiral. Po mučenju so ga 27. septembra 1941 - 11 dni pred 19. rojstnim dnevom ustrelili na dvorišču mariborskih sodnih zaporov. Danes se po njem v Mariboru imenujeta osnovna šola in ulica v kateri domuje Regionalni center RTV Slovenija in Radio Maribor.

Na današnji dan - 29.4. "V spomin Bojna Ilicha 1922 - 1941"